Followers

Friday, March 19, 2010

11 tahun aku sekolah.

Assalamualaikum w.b.t

Sngat x de idea skang ni. tapi,muncul lah gak.Huhu. Nak wat camner.
Memandangkan suasana pembelajaran yg baru dah nak mula,saje je nak citer suka duka 11 tahun bersekolah. Dari pendek comel sampailah besar matang.Huhu.

Darjah satu: Mase ni budak2 lagi. masuk ke kelas kedua disebabkan random draw. Ok lah. Tyme ni kalo x clap memang kena dok sebelah lelaki sebelah pempuan.(Korang pon samekan?) Haha. tyme ni biase r,men kejar2, men sorok. Huhu.

Darjah dua: Naik kelas. Huhu. Mase ni mmg cuak ngan ckgu math dya,Ckg Faridah. Serius takut. Mase drjah dua jugalah,mata kanan kena masuk batu kecil. So,terpaksa memakai penutupmata utk beberaa hari, Dah macam lanun dah. Then,mase amek report card tgah tahun, mak datang.Sepatutnye,sebelum Hari Terbuka semua ibu bapaseharusnya dah tahu nombor2 anak mereka. Tapi,ak x bgtaw dulU.Haha. Sebab tyme tu dapat no 5. So,rase takutlah nak bgtaw kat parents sebab no tu agak teruk sket.Heh. Last2, kantoi jugak. Ade kawan mak yg reveal.Habis kena marah.Huhu.

Darjah tiga=Mase darjah tigalah,saye jadi sangat pemalas. Heh. Malas nak wat kerja sekolah esp Bahasa Melayu. Kena buat glosarilah.deskripsi lah n whatsoeva. Bnyak giler. Last2,x buat jugak.Ngee~. Hasinye,selalulah kena cubit ngan cikgu.Memang muka familiar lah kena cubit. Pastu, kena selalu tulis nama kat depan. Heh. Senang citer pemalas gilerlah! Tyme amek report card mmg kena habis2an. Haha. Tapi start penggal kedua,mula jadi rajin sket. Final exam,ok lah.

Darjah Empat=Kena dok blakang. Jauh terpencil kat belakang giler. Nasib baek masa tu,mata ok lagi. Kalo x,sepatah haram x dapat tangkap. Huhu. Darjah 4 masih budak2 lagi. x matang lagi. huhu. Pendiam giler mase ni. Tahun ni,start belajar Sains. N sains mmg menyeronokkan. Buat eksperimen. Tangkap belalang. Macam2 lah.

Darjah lima: Perangai budak2 masih x ubah. selalu maen kejar2 tyme rehat. Haha. Darjah lima lah yg kena asyek wat math jer. Tepu otak. Huhu. Tapi best, buku latihan sampai 5 buah dan distaplerkan menjadi satu buku. Tahun ni juga,4 the first time ever,brjaye dapat top 3 dlam exam. Ngee~ Bajet gile kot mase tu.Haha. Oh ye, tahun ni juga start wakil sekolah dalam pertandingan kajian tempatan. Dapat no 3 je. Huhu. Darjah 5,cikgu bnyak wat kuiz. Lawan lelaki n permpuan. Memang semangatlah. Haha. Then,pernah pinjam buku dak permpuan nak tiru homeworks. Huhu. Jahat gile kot dulu. Then,selalu kena ejek sebab jawa.Haha.

Darjah Enam: Paling best sepanjang di sekolah rendah. Jadi pengawas. Selalu skip perhimpuan pagi dngan alasan nak check sekolah. Haha. Then, utk pertama kalinye, berjaye dapat top 2. Huhu. Selama ini, dua orang dak pempuan ni je yg selalu dapat top 2. Jap,ingat nama diorang. Aimi n Qausar. Haha. Dapat no 2 n berjaye membuatkan si Aimi menangis sebab dikalahkan oleh saye. Heh. Mase ni,hilang sudah sifat pendiam. Jadi peramah giler kot. Haha.

Tingkatan satu:Atmosfera yang baru. Jumpa kawan2 baru. Tyme ni jumpe Najihan, Shazwan.Ammar n Jalil. Maka dengan bangganye,kitaoran pun menubuhkan kumpulan black NAJES. N for Najihan,A for Ammar,J for Jalil, E for Effendy n S for Shazwan. Heh. Sengal kot tyme ni. P siasat cikgu sape yg kawen n suke wat lawak bodoh dalam kelas. Haha. Memang x leh blah.

Tngkatan dua: Bnyak sweet memory kat sini.Huhu. Antaranye, menyelamatkan markah sejarah akhir tahun semua pelajar dalam satu kelas daripada di potong oleh cikgu. Camner tu ek? Begini,Ckgu ade wat kuiz. Kalox dapat jawab, markah sejarah akan dipotong. Alaa, macam sistem demerit tu. Yg kena tolak2 mata tu. Mase tu dah -23 dah. Secara logiknyer, markah kitaorang pade periksa akhir tahun paling tinggi pun,77 markah. Then,cikgu suro plih seorang untuk jawab soalan last. Kalo betul, defisit 23 markah tu ditolak,tpi kalo salah jadilah -40.Huhu. Then,semua dak2 ni pilh aku. Dengan tenagnyer,soalan yg ditanye berjaya dijawab. So,terhapuslah demerit tu. Huhu. Jadi hero.

Tingkatan 3: Time ni semangat nak belajar. PMR. Huhu. Dan buat pengetahuan semua, masa inilah aku jadi best friend Abbas bin Ismai,KU Kolej Islam Sultan Alam Shah tahun 2009. Heh. Duduk belakang dia lagi tu. Selalulah dengar dia bercerita pasal Hizbut Tahrir. Best! Huhu. Memang korang x sangkakan? Ngee~ yg lain seperti biase, belajar,peksa, program n whatsoeva. Dah macam robot jugalah.Huhu.

Tingkatan 4: Bertukar sekolah. At first,memang x nak pindah. Siap cakap lagi" Aku x kan pindah" kat kawan2. Tapi,apekan daya, pindahlah juga. Berat hati kot tyme tu. N di sekolah baru,memang semuanyer terase asing. Macam kat planet marikh. Tapi,lama2 ok dah. Disini jugalah aku kenal manusia bernama Faris Syinon, Wan Fikry HIzrey dan ramai lagi. Lama2 best lah. Biaselah tu. Kena ambil masa untuk sesuaikan diri. Huhu.

Tingkatan 5: Tahun yg penuh ngan konflik. Macam2 berlaku. Ade yg manis,ade yg pahit,ade yg masam dan ade juga yg masin. Cukup perase gitu. Haha. Korang bleh assume sendiri lah kan. Tyme ni jugalah bnyak belaja tentang kehidupan n erti persahabatan. Cewahhh. Haha. Tapi,konklusinya tyme form 5 nilah memang konklusi kepada 11 tahun aku belajar dri pendek katik kepada x pendek sangat.

p/s=Waktu sekolah memang menyeronokkan.

Wasalam.

2 comments:

aisyah. said...

hahaha..

xley blah r kau tyme skola rendah..

jap2..
nak berlagak ngan ko..
haha..
ak menang!
sebab sepanjang skola rendah ak selalu dpt top 2 je tw!!
hahaha..

pelik2.
kecik2 nakal gilaa~
dah besar jd pemalu n pendiam n skema xtentu pasal.
haha!

sorry2..
ngee~

jgn marah ye..
hahahaha~
suka2 aje~

syafiqah; said...

darjah satu!
duduk sbelah lelaki
crush aku smpi skrg

BAHAHAHAAHAHAH