Followers

Friday, March 5, 2010

Polish!

Assalamualaikum w.b.t.

Semua dah tahu dah result SPM akan keluar pada 11 Mac 2009 bersamaan hari Khamis. Jadi,tak payah lah kecoh-kecoh.. Menambahkan cuak jer. Petang dan malm 4 Mac, semua status kat fb pasal tarikh result jer. Adoi, kecuakan bertambah berlipat kali ganda. Semua macam dah x sabar sahaja nak ambil result. Ape pun, semuanya sudah tersurat dan tersirat. Redha je lah. Tapi,kite masih ade senjata terakhir, DOA. Yup. Kita masih boleh bertawakal dan memohon kepada-Nya. Okeyh. Stop pasal result. X mauh menambahkan kecuakan yg sedia ada. Relax sudah~Hehe. Kite tunggu sahaja lah khamis depan. Set!


gambaran otak yg sedang terbakar bila selak buku chemistry dan add math.Baru selak!haha

Ok. Skang masuk tajuk. "Polish!". Ade apa dengan polish? Polish motokar ke? Polish trofi? No! No!. Polish otak! Haha. Serius ckap, cuti-cuti ni telah mengaratkan otak. Proses Rusting telah berlaku. Metal kat dlam otak ni telah di "oxidized"kan  menjadi ion-ion kerana kehilangn elektron. Haha.  Tetiba masuk definition corrosion lak. Teringat cikgu Farhana. Memori. Jadi,ats kesedaran diri(cewahh),mula lah selak sikit-sikit buku chmstry. Selak je pon. Refresh blik sket2 mane yg leh. Preparation 4 university life.ngee~ Lg pun,kebiasaannyer semua science job memnag ada subbjek chemistry pon. Nak jadi doc kena juga belajar chemist. Nak jadi engineer,ade gak chemist. BioCHEMICAL engineering contohnya ann whatsoever.
Jadi,kepada semua silalah jadikan chemist sebagai kawan anda.Haha.

 Then,mathematics dann add math. Add math. subjek favorite ramai orng ni. Betul kan? Haha. Yelah,time sekolah dulu, semua gigih bermandi keringat dan memerah otak membuat Add Math. Tak kira pagi,petang dan malam. Bermacam-macam buku ada. Bku pink,buku hijau,bku biru,bku merah(eh.merah x de),semuanya dibantai dngan contengan2 mencri jwapan. Kalo dpt jwpan,nikmatnyer x trkate.Haha. Zaman knk2 ribena lagi. Rasenya,tyme tu semua jdi Einstein. Kreatif n hbt mncri jln penyelesaian. Tpi, cuti ni mmg tlah mmbuatkan segale formula yg prnah bersarang kat kepale hilang ditiup angin yg sepoi2 bhasa. Haha. Differentition,Integration,Trigonometric function, Normal Distribution n whatsoeva semacam benda yg asing jer. Haha. Soklan2 simple pon mgkin dh pening nak solve. Apatah lagi,soklan yg mmrlukan aplikasi. Haish. Memang kena polish. Mmg otak ni dah karat yg pure pnyer tu. Kena pkai yg spesel pnyer utk menyahkaratkan kembali.Hehe. Xpe. Sblom kite semua masuk ke dunia university yg pnuh resistance,meh lah kite same2 rewind blik add math kite. Jgn dpndng sepi add math. 4 pointer tu.Haha.

Then,Biology. Yg ni mmg kaw2 nyer. Kalo x kena hafal,mmg x sah. Yelah. Equation dya kan cmni. Biology=Memorize. X de yg leh agak2nyer cm Add math n Physics. Kalo dah kate A, A lah juge jwbnyer. Len r kalo kita ni saintis mcm Gregory Mendel tu. Dya mmg cube mmwat experiment utk mnmbahbaikkan sesuatu yg sedia ade trhadap teori Inheritance. Kite ni msih anak pokok pisang ag,kena study n segale bagai dulu sblom leh declare teori baru.Haha. Mmg ramaikan cita2 nak jdi doc. So,nak x nak sbjek Bio kenalah dibuat rakan kesayangan. Kena ingat blik proses formation of urine yg melibatkan 3 pringkat iaitu Ultrafiltration,Reabsorption n Secretion. Then,kena memorise blik ape fngsi loop of henle n bowmen's capsule.Tulang pon kena ingat. Phalanges tu ape dya. Then,fibia, tibula, radius, ulna, scapula n whatsoeva. Mmg bleh jdi sket r kepale,ingat bnda2 ni sume. Tpi,best!Haha.

Physics. Yg ni kena fham konsep n sdikit latihan. Bak kat Wan. Haha. Tpi,bnyak2 sbjek Science,Phy yg pling sket nak kena hafal. Cume kpde pemahaman konsep. Tpi,kalo x refresh blik,alamat jwbnyer mmg blur r. Haha. Ingat2kan blik formula2 dya. Then,fham blik konsep wave,nuclear fission n whatsoeva. Law2 dya pon jgn dilupakan. Bnyak Law betol.Haha. Tpi,Phy is insteresting n full of magic.:)

Jadi,wlopon agak terlambat n dh nak kuar result, kite msih leh refresh blik semua yg kite pernah blajar. Prepare 4 the U's life. Sediakan pyung sblom hujan kan. X de yg terlambat dlm belajar. Kan hidup kite mmg sentiasa berterusan dngan proses pmbelajaran. Bak kate pepatah Arab" Tuntulah ilmu dri buaian sehinggalah ke liang lahad". So, let's start refresh back n polish our brain!


miss this moment~


Wasalam.
   

8 comments:

khaliesah said...

adoii..ko dah polish ke?
ni nak join da club ni.hehe

luvly mya said...

alamak..ahaha..memang dah karat abis kepala otak..seminggu lagi before kuar result..uhuhu.kene polish la kan..

anyway..good luck amek result=)

Leonhart said...

@khales=haha.blom lagi.tgah selak2 je sket2. blom smpai polish hardcorenyer.

@mya=yup.same jer.karat!haha.x pe2.meh join kempen polish otak.ahaha

mar_petrelli said...

polish2!gilalah....lps ni g college...aaaaa..no more zaman sekolah..rindunyer!

aisya.lilac said...

sy dah join..haha.
ko memang buat ak rase tercabar la..
haha.
ngee~~

Leonhart said...

@mar=x pe.cllege or u life is interesting. Let's explore it.Hahaha

@aisya=bagus2.silelah tercabar~hahahaha

amierul said...

Gile gempsk ko syaufiq!!!Huhu..tapi aq pelik+musykil+hairan,,,ko tak baca buku sejarah ker??haha//otak aq un da karat tahap babing nh..huhu

Leonhart said...

haha.yelah ko mierul.sejarah dah tinggal sejarah dah.haha.btol2.meh same polish balik.huhu.:)