Followers

Tuesday, April 27, 2010

Aku/kau/Ana/Enta/Enti

Salam

Ana,Enta,Enti,Antum

Panggilan biase buat muslimin wa muslimat di KKJ. Awal2 memang kena suro gune pnggilan ni bile berkomunikasi. Jage muamalat! Antara contoh perbualan>

"Ana nak ambil buku.Boleh enti ambilkan bawah meja ana?"

"Ok. Sekejap ye. Ana ambilkan"

*Dialog hanyelah rekaan semata-mata.

Awal2,memanglah guna. Tapi,lepas tu,makin lama makin kureng ke"siqoh"an.Heh. Cakap kat diri sendiri ni.(=.=').Well. Ak x de r alim mane pun.huhu.

So,bila x gune ana/enta/enti/antum, gune ape ja aku?Hehe. Disebabkan pengaruh Kedah begitu kuat,gune jelah pnggilan "Hang". Ok la kan? x de r nampak ganas sangat. Sedang2 jer. Contohnya>

"Hang outing x?Mnx tolong" or whatsoeva.

Tapi,kadang2 mcm x siqoh sangat.So,lebih selesa kalo x de gune ape2 pnggilan pun.Selamat kan?huhu

"Tolong ambil buku", "Boleh x pnggil cikgu?", "Hantar buku latihan eh"dan seterusnya.Maknenya x de subjek dalam ayat tu.Betul x?

Lebih kurang camtu lah. Tapi,kalo yg same kepala(llki n pempuan),men gune je 'aku" dan "kau". X de nyer nak tacing2. X matured langsung. Act,lebih selesa kalo camtu,tapi lain orng lain ragamkan. So, kenalah pandai cover based on latest situation.

Samalah kalau situasinya kalo komen kat fb. X suka gune subjek dalam ayat!

Apa pun,kenalah sentiasa terkawal. Tengok situasi semasa.Huhu. 

Wasalam.

Monday, April 19, 2010

GO KART!

Ahad yang best! Main go-kart dengan adik2 kat litar. Waa~. Tak dapat drift kat jalan raya,lepas gian nak drift kat litar. Kereta go-kart ni senang jer nak pandu. Pedal di kaki kiri untuk brek. Pedal di kaki kanan untuk minyak. Senang kan? Lebih senang dari bawak kereta manual tu. Then,boleh pandu laju2 macam Michael Schumacher. Takde inche JPJ nak saman! Haha.

Jadi,berpakatlah kami tiga beradik untuk race 6 pusingan. Disebabkan paling tua,maka kenalah bermula dari petak belakang. Baru fair n square. Then,the race is start! Litar pada 500 meter agak lurus. So,susah nak potong masa tu. Bile kat selekoh je ade harapan. Setelah masuk lap kedua, baru dapat potong first starter @ Iwan. Maka bermulalah perlumbaan mendebarkan antara aku dan Danial,(adik kedua). Bile nak potong dia je kat selekoh. Mesti dia akan gune strategi untuk memintas dari sebelah luar. So,susahlah nak potong. Aksi2 dia dah macam dalam filem KL Evolusi Drift dan perlumbaan antara Fernando Alonso dengan Lewis Hamilton. Memang hardcore giler r.

drift kat selekoh.ade gaye Fernando Alonso x?Haha.

Aksi2 yg mencemaskan terus disaksikan sampai final lap. Pintas memintas berlaku. Tak dapat gak siapa yg akn menang. Jurang masa hanyalah 0.01 saat jer. Begitu hampir! Dan pemenang Grand Prix aik beradik ini ialah...



Menuju ke garisan penamat!

Ist place- Danial Haziq/Danial Schumacher
2nd place- Syaufiq Effendy/ Syaufiq Alonso
3rd place- Ikhwan Hafiz/Ikhwan Button

Ok.Takpe.Kasi can je tu.Len kali,tengoklah satu lap ko kena tinggal!Haha.

 
Danial.power sungguh dia bawak.Korang x percaye? Silelah berlumba dengan dia!Haha.
Silap2,korang yg kena tinggal satu lap dengan dia.Haha.

Memang bestlah! Heaven~ Anda dan anda! Silalah ber"go-kart". Memang best dan fantastik.


*ouh.Really want this! Fantastic giler! Haha,


Wasalam 



Tuesday, April 13, 2010

Tagged. Serius Susah!

Thanks to miss Aisyah and miss Eyqa .

Rules: It’s harder than it looks! Copy to your own blog, erase my answers, enter yours, and tag five people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real, nothing made up! IF the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any words twice and you can’t use your name for the boy/girl name question.




What is your name : Syaufiq Effendy

A four Letter Word : Saya

A boy’s Name : Shevchenko (bekas peamin bola sepak Chelsea punye nama)

A girl’s Name : Shakira

An occupation : Spiderman? (dia kan tolong orang sepnuh masa.haha)

A color : Sarı (Kuning dalam bahasa Turkish :p )

Something you’ll wear : Sampin ( kan lelaki Melayu+ Jawa)Haha. ;D

A type of food : Siput Sedut masak tiga rasa.(rasenya agak sedap.Silah cuba!haha)


Something found in the bathroom : Shampoo Rejoice :


A place : Silambau,Indonesia.

A reason for being late : Sibuk jaga orang. (oh ye ke?konfius2)



Something you’d shout : Sengal~ (popular ayat ni skang.haha)



A movie title : Spongebob Squarepants The Movie.(lupe tajuk penuh dia)


Something you drink : Sarsi Radix. (terbaik.)

A musical group : Shinee (dah x dapat pikir lain dah).


An animal : Squidward (binatang kan?.haha)


type of car : Sorong car (kereta sorong):p

A type of fruit : Strawberi (sedap dimakan bersama coklat)

Mak aih.Susah giler bhai.Mahu terbakar dijawabnyer.Ish2. Ok2. Tag 5 orng len plak.Mgse2nyer ialah

Faris Shinon
Izzudin
Fye
Solihin
Amirul
Atiqah Sahmah.

Saturday, April 10, 2010

Award


Thanx to kHaLiEsAh and aIsYaH for this award.

And the rules after accepting this award on are :


1.Thank and link the person that give you the award

2.Pass this award to 15 bloggers you've recently discovered.

3.Contact said Blogs and let them know they've won the award

4.State seven things about yourself.

15 peoples to being awarded

Faris Shinon

Izzudin

Aina Mardhiya

Amirul

Atiqah Amirah

Mardhiyah

Atiqah Sahmah

Anda,ANda,Anda,Anda,Anda,Anda,Anda,Anda dan Anda.

7 things about myself.

1.M- Manchester United

2.A- Apam

3.K-Komik

4.H-Hantu

5.L-Lesen

6.U- Universiti

7.K-Kambing.

























Tuesday, April 6, 2010

Simple.

Assalamualaikum w.b.t


Kata Mak,
Kawan tu ibarat lebah,
Abis madu sepah dibuang...

Kata Ayah,
Kawan tu umpama bunga ros, Dipandang cantik,
Dipegang sakit...

Kata Atuk,
Kawan tu seperti air,
Terus mengalir...

Kata Nenek,
Kawan tu bak bulan,
Dipuja dan disanjung,
Tapi nun jauh di sana...

Kate Sedare,
Kawan tu macam makanan,
Kawan makan kawan...

Kata Abang,
Kawan tu seperti lembu,
Mengikut saje ape dikata...

Kata Kakak,
Kawan tu tak ubah macam durian,
Bau je busuk,
Tapi sedap dimakan...

Kata Adik,
Kawan tu macam biskut,
Kejap ade kejap takde...

Kata Aku,
Kawan tu tak kisahlah camner,
Walaupun dier...

IBARAT LEBAH,
UMPAMA BUNGA ROS,
SEPERTI AIR,
BAK BULAN,
MACAM MAKANAN,
SEPERTI LEMBU,
TAK UBAH MACAM DURIAN,
MACAM BISKUT,

Dier tetap kawan...
Tw x sebab ape?
Skali aku dah kawan ngan dier,
Selamenyer dier tetap kawan aku,
Itu cara aku berkawan...
Walaupun kita ader kekasih,
Tapi,
Teman tetap paling setia...
Walaupun kita punyai harta yang banyak,
Teman tetap paling berharga...

p/s:kelakar pun ade.

Wasalam

Monday, April 5, 2010

Today:)

Assalamualaikum w.b.t.

Hari ni nak konklusi sebagai apa ye? Bercampur baur lah. Huhu. Ade macam2 rase. Gembira,kecewa dan semangat. Haha. Dah macam x stabil lak. Tapi,itulah realitinya. Kdng2,lbey baek jdi robot. x punya rase n perasaan. Tapi,x bestkan. Semuanya jdi statik jer. Diprogramkan utk membuat benda segala macam. Tak mahu! Mahu jadi burung seperti yg terbang bebas di udara. Haha.

Tetiba terpikir, dah makin bertambah berat kot. Haha. Aish. Inilah akibatnya asyik melantak jer. Nasib baik kadar metabolisma lelaki tinggi. So,x de r lemak berkumpul sangat:p. Pas ni, kena selalu men2 kat luar ni. Bkan beriadah ngan fifa 2010 ngan My Town jer. Haha.

Belajar satu perkara, "jangan mencari alasan!". Jika kita hdpi sesuatu yg x beberapa ok,salahkan diri sendiri. Huhu. Memang susah nak akui tapi itulah realiti. Yeah. Sesuatu yg "pahit" kdng2 lebih manis
dari "madu" itu sendiri. Kemanisannya bukan sekarang tetapi satu hari nati. AmeeN~

Selain itu,sangat terharu melihat seorang pak cik(umur lbey kurang 70-80 tahun) ambil test jpj. Dah kena osteoporasis pun. Tapi,tetap bersemangat. Walaupun,last2 tester tu yg bawak keta balik,tapi orng len tgok pon jdi terharu. Haha. Keinginan x mengenal usia. Setua mana pun rupa,tapi kalau personaliti "muda", kemudaan akn still terserlah.

Act,mahu menjadikan gaya post kat blog ni sebagai satu yg sentiasa bersifat positif. Walaupun se"negatif" mana, kita boleh menjadikannya sebagai satu yg "positiF". "Positif will always win" .Antara yg tergolong dlm kategori itu,adalah blog NaWaL dan blog AiSyAH . Act,ramai lagi. Tpi antara yg termampu nak list,yg dua ni lah.

The latest update of Leonhart. Pening nak arrange dan mampatkanya.
Nasib baik x jdi engineer or architect. Huhu.
Yg ni baru je masuk level 14. Eyqa dah 18. Khales 13.
Haha. Skit lagi jer. Sudah ade strategi terbaru. Haha.

FaRiS sYiNoN, tHe GoRgEoUS , harap bersabar untuk resipi kek coklat anda. Akn dipost juga nanti kek idaman kalbu hang.Haha.


superb! Haha.


~Tinta disimpan dlam poket~

Wasalam

Saturday, April 3, 2010

Happy Birthday,Sis:)

Assalamualikum w.b.t.

Happy Birthday,my lovely sis! 3/4 is your day ok. Ok,let proceed to the nex chapter.

1. Semoga Yan terpelihara dibawah rahmat Allah.
2. Ditanamkan dalam hati keimanan yg tinggi dan kesabarn yg jitu.
3. Menjadi anak yg solehah.
4. Jgn malas ok! Haha. Walupun Yan anak bongsu:p
5. Belajar betul2. Get perfect score in exam.
6. Jgn asyik nak merajuk jer.Huhu.
7. Jgn keras2 kepala.
8. dan segala harapan yg baik ye.


Azyan Najihah binti Ngaliman,my lovely sis!

May Allah bless you.

Wasalam.

Kompleks.

Assalamualaikum w.b.t

At last, I updated this blog. I didn't have any idea, so no need to post. Hehe.

Terlalu bnyak masalah n persoalan yg timbul belakangan ini. Semuanya memerlukan daya fikiran yg tinggi. Kadang2,terasa hidup tidak teratur. Tapi,alhamdulillah, berjaya melaluinya semua. Berfikir seketika,adakah mengalami multiply player? Dua personaliti dalam satu badan. Yup,kadang2 terasa seperti itu. Seperti Dr. Jekyll dan Mr. Hyde.   Don't blame me on that. It's complicated. Really complex!
Lbey kompleks dri Formula Add Maths yg kritikal. But, Allah always hear our voice. Talian untuk menghubungi Allah sentiasa terbuka.24 jam online percuma.Tapi,sentiasa lupa,. Itulah manusia. Sentiasa leka dan alpa. Yup. ak x terkecuali.

Ada ketika,mahu deactivate account fb dan delete blog. Terputus hubungan dri dunia luar. Macam Robinson Crusoe. Hanya dunia yg didiami diri sendiri. Tapi,ianya mustahil. Perlukan kawan yg mampu menolong x kira masa dan situasi. Bukan hanya pada masa kaya n senang. ALhamdulillah,masih ada kawan seperti itu. Kawan yg mampu memahami multiple character yg ada dalam diri. Thanx friends.
Tapi,kita sentiasa lupa. Kita menolak kawan yg mahu menolong kita. Semuanya disebabkan virus egomaniacs kita. Too much egoistic. Kita pk kita mampu buat segalanya sendirian. Tapi,kita silap. Kita perlukan pertolongan. Kawan dikurniakan untuk membantu dan saling melengkapi. Tapi, ego tersanagtlah besar. Yup. Mengapa gagal kawal ego kita?Ada jawapan?

Alone in darkness. It's really scared ok. Mahukan cahaya yg mampu menarik keluar dri kegelapan. Tapi, masih mencari. Kdng2 sudah terjumpa tapi terlepas pndang. Adakah wajar seperti itu?

Back to basic. Allah yg mencipta kita. Sewajarnya dan seharusnya kembali pada dia. Bukan pada material yg x kekal lama. Allah mengasihi hambaNya jika hambaNya itu mengasihi Dia. Tidak kepada material yg hanya bersifat sementara. Bunyi mudahkan? Tapi, x dinafikan susah. Logik akal manusia akan lebih mempercayai apa yg didepan mata berbanding yg terhijab oleh pandangan mata dan x terjangkau akal. Hanya kepercayaan dan iman yg teguh mampu menjadi jambatan antara satu daerah ke satu daerah yg lain.Lebih mudah bercakap daripada melaksanakannya. Bukan mudah untuk menunaikan apa yg terikrar. Memerlukan kejituan tekad yg kukuh. Ya Allah,kurniakanlah kami kesabaran, ktenagan,keyakinan dan kekuatan dalam menghadapi ujianM.Aku lebih rela kau kurniakan seribu masalah daripada satu kesenangan dunia yg menjauhkan aku dariMu.Ameen~

Btw,hampir deactivate account fb. Yup. Fb can be a friend or an enemy. It's depend on urself to handle it. Akhirnya termain game My Town. Setelah berjaya menepis Farmville,Zoo World n whatsoeva, akhirnya My Town jadi pilhan. Boleh menjadikan kreatif dalam membina bandar. Tetiba terase impian mahu jadi politician menyala.Ngee~


Leonhart.Nama town saya. Huhu. Eyqa n khales, kita lawan sape town dia lagi best.:p

Ok,pens off. Ada klu tersembunyi. Cuba lah rungkai kalau dapat.Haha. May Allah bless. Ready 4 tomorrow.


Wasalam