Followers

Tuesday, April 27, 2010

Aku/kau/Ana/Enta/Enti

Salam

Ana,Enta,Enti,Antum

Panggilan biase buat muslimin wa muslimat di KKJ. Awal2 memang kena suro gune pnggilan ni bile berkomunikasi. Jage muamalat! Antara contoh perbualan>

"Ana nak ambil buku.Boleh enti ambilkan bawah meja ana?"

"Ok. Sekejap ye. Ana ambilkan"

*Dialog hanyelah rekaan semata-mata.

Awal2,memanglah guna. Tapi,lepas tu,makin lama makin kureng ke"siqoh"an.Heh. Cakap kat diri sendiri ni.(=.=').Well. Ak x de r alim mane pun.huhu.

So,bila x gune ana/enta/enti/antum, gune ape ja aku?Hehe. Disebabkan pengaruh Kedah begitu kuat,gune jelah pnggilan "Hang". Ok la kan? x de r nampak ganas sangat. Sedang2 jer. Contohnya>

"Hang outing x?Mnx tolong" or whatsoeva.

Tapi,kadang2 mcm x siqoh sangat.So,lebih selesa kalo x de gune ape2 pnggilan pun.Selamat kan?huhu

"Tolong ambil buku", "Boleh x pnggil cikgu?", "Hantar buku latihan eh"dan seterusnya.Maknenya x de subjek dalam ayat tu.Betul x?

Lebih kurang camtu lah. Tapi,kalo yg same kepala(llki n pempuan),men gune je 'aku" dan "kau". X de nyer nak tacing2. X matured langsung. Act,lebih selesa kalo camtu,tapi lain orng lain ragamkan. So, kenalah pandai cover based on latest situation.

Samalah kalau situasinya kalo komen kat fb. X suka gune subjek dalam ayat!

Apa pun,kenalah sentiasa terkawal. Tengok situasi semasa.Huhu. 

Wasalam.

2 comments:

nawal said...

aku kau. itu da ok rsenye..

;)

E-ZuDiN said...

ishh, aku rase rimas la pulak fikir2 pasal kesiqohan la ape la, huhu. Kenape yerk??