Followers

Tuesday, August 31, 2010

Cerita Merdeka

Salam.

"Tanggal 31


Bulan lapan lima puluh tujuh


Merdeka! Merdeka!


Tetaplah merdeka


Ia pasti menjadi sejarah"



Merdeka, Merdeka, Merdeka, Merdeka, Merdeka, Merdeka, Merdeka~ 


ok,dah cukup tiga kali, cukup lah tu. Tak boleh banyak2,takut overdose! Haha.


Wah~Hari ni rupanya dah 31 Ogos. Tak sedar pun. Mungkin  disebabkan tarikh tu jatuh pada bulan Ramadhan Al-Kareem,jadi kemeriahannya tak terasa sangat. Tahun ni pun,sambutan dia pun dekat dalam stadium. Takde perarakan yang besar-besaran tu. Menghormati Ramadhan maybe:)


Btw, let's reminisce memory. Hehe. 


Bila fikir balik, sepanjanglah aku hidup ni, x de lah semangat sangat aku nak sambut merdeka ni. Seryes! Rasa aku lah, sambutan yang paling gempak pun time form 4 di KKJ. Haha. Memang havoc giler! Really miss that moments,


Tapi,sebenarnya tak perlu sambut sangat pun merdeka ni. Paling penting,pengisian rohani tu. Buat apa kalau dah 53 tahun merdeka, tapi berlambak je anak muda yang terikut-ikut penjajah. Daripada aspek pemakaian sehinggalah kepada kelakuan. MasyaAllah, 


Lagipun,kemerdekaan yang kita dapat ni bukanlah mengikut acuan yang sepatutnya kita ikuti. Ya,ianya berorientasikan barat dan bukannya Islam. Tengok jelah perlembagaan negara Malaysia. Semua kekusutan siasah yang berlaku sekarang ini disebabkan oleh perlembagaan tu lah. Cuba fikirkan, jika kita gunakan yang 100% berorientasikan ALQURAAN dan SUNNAH. Agak2nya apa yang terjadi? Ya, InsyaAllah negara kita tak sekusut seperti ini. Bukankah ALQURAAN dan SUNNAH itu melengkapi hidup manusia dan menjadi panduan kepada manusia itu sendiri?Fikir2kan dan selamat beramal.


Apa pun, Alhamdulillah kerana kita sebenarnya di beri nikmat sebesar ini. Tak seperti zaman tok monyang kita. Jadi,hargailah dan muhasabah diri kita kembali. Cabaran masa kini tak sama seperti dahulu. Kalau dahulu,fizikal tapi sekarang mental.


Wallahu a'alam.


syaef92


p/s:seeking for Lailatul Qadar, a night that better than 1000 nights.

Monday, August 30, 2010

Kasih

Salam.

Kadang2kan, haiwan ni lagi penyayang daripada manusia. Hmm. Betul tak? Ya ya bukan? Walaupun x de akal, tapi naluri kasih sayang sesama spesies tu tetap ada. Manusia? Haiyaa. Tak payah cakaplah. Kadang2 kejam giler, mengalahkan binatang. Apa pun,try tengok susunan gambar di bawah ini. Seryesly touching~

Burung betina baru sahaja cedera. Tak dapat bergerak.



Burung jantan tiba untuk membantu si betina. Si betina dah tak dapt bergerak.




Si jantan cuba membangunkan si betina yang dah nak mati dah.




Si jantan menyuruh si betina bangun!




Ratapan si jantan,bila tengok si betina dah mati.



Akhirnya,pergi jua si betina. Si jantan merenung jauh.


credits to:this


p/s: Dah masuk fasa terakhir dah Ramadhan. Jom memburu lailatul Qadar!






Sunday, August 29, 2010

Lelaki,bacelah!


Jangankan lelaki biasa,nabi pun terasa sunyi tanpa 

wanita,

Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah,

Masih mencari walau ada segalanya,

Apa yang tiada dalam syurga?

Namun adam tetap rindukan Hawa,

Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok,
 
Untuk diluruskan oleh lelaki,

Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus,
 
Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan 

bayang yang lurus,
 
Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh 

Allah, Kerana mereka 

diciptakan sebegitu rupa oleh Allah.
 
Didiklah mereka dengan panduan darinya,
 
Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta,kerana 

nantinya mereka 

semakin liar,
 
Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana 

nantinya mereka akan 

semakin derita,

Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal. Di 

situlah punca kekuatan dunia.

Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu.

Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman,

Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.

Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya,

Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rabb,

Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan,

Ia bukan diskriminasi Allah...sebaliknya di situlah kasih 


dan sayang Allah,

Wanita yang lupa hakikat kejadiannya,

Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan 


menghiburkan,

Tanpa iman, ilmu dan akhlak..mereka tidak akan lurus,

Bahkan akan semakin membengkok,

Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya,

Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya,

Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rabb,

Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan 


suatu kelemahan,

Ia bukan diskriminasi Allah...sebaliknya di situlah kasih 


dan sayang Allah,

Wanita yang lupa hakikat kejadiannya,

Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan 


menghiburkan,

Tanpa iman, ilmu dan akhlak..mereka tidak akan lurus,

Bahkan akan semakin membengkok,

Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya,

Bila wanita menjadi derhaka...pasti dunia lelaki akan 


menjadi huru hara,

Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan 


semata-mata,

Tapi binalah kepimpinan,

Pastikan sebelum wanita menuju ilahi, pimpinlah diri 


kepadanya,

Jinakkan diri kepada Allah,

Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah 


pimpinanmu,

Janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah 

Az-Zahra'

Seandainya diri mu tidak sehebat Saidina Ali 



Karamullahwajhah 

Wallahua'lam

Friday, August 27, 2010

Nasihat:)

Salam.

Entri yang pendek tapi penuh bermakna. Nasihat seorang cikgu kepada anak muridnya yang bakal menempuh tribulasi di bumi orang. Syukran awi!


Cikgu Mariah berkata:

MEDIK ini bukan setakat PANDAI,
tapi kena RAJIN!

Some people are CAPABLE
but because of their BAD ATTITUDE,
they FAIL!

But some of them who are NOT CAPABLE,
still SUCCEED,
because of their GOOD ATTITUDE!

DON'T REPEAT THE SAME MISTAKES!

ye betul, akan ada second chance,

but second chance WON'T BE THE SAME as the first!


Allah baik dengan kita sebab masih bagi peluang kedua, even kita tak belajar betul2!
fikirkan balik,dan hargai apa yang kita dah ada sekarang ini~


remember it,pals!






Thursday, August 26, 2010

One Week Memory




Salam.

Izzayyuku?Alhamdulillah,ana bikhair.

Yayaya. Bahasa dia atas ialah bahasa Arab Ammiah Mesir. Ok,sekadar pembuka cerita saja.Tak dak yang gempak pun.

Post pada kali ini adalah mengenai seminggu atau secara kalkulus saintifiknye, 8 hari 7 malam di Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) sempena Kursus Orientasi AQM. Orientasi ini pula serampang dua mata. Ia lebih menjurus kepada program bina sahsiah para pelajar yang akan ke Mesir.InsyaAllah.

Ok, rasanya post kali ini tak banyak sangat kot tulisan mahupun nukilan,banyak je gamabr. So,kita akan ikut flow program dengan menggunakan gambarlah. Apapun,ya pembaca, program ini bermula pada 14 ogos dan berakhir pada 21 ogos. Anda kiralah sendiri. Kalau nak lagi best,kira pakai jari anda. Cukup tak lapan hari? Kalau tak cukup,alamatnye ada yang x kenalah tu.Haha.

Ok,pengakuan terbuka. Program dia memang padat giler. Terasa macam tak cukup nafas ja. Tercungap2 macam ikan kena keluar dari balang akuarium. Tai,of koslah ianya sekadar auta je. Takdalah seteruk tu. Cuma,memang bz lah. Siapa yg cakap dia x bz? Angkat kening siket! Ha. Tak de siape pun yg angkat. So,konklusinya,memang bz lah. Tapi,dalam bz2 tu,  best giler. Terasa macam makan ayam panggang yang still hot lagi.hehe. dalam panas2,sedap~

Antara aktiviti yang dijalankan ialah qiammulail, tadarus, ldk, ceramah,perkongsian ilmu dan macam2 lagi lah. Macam macam ada beb. Memang terbaik lah. Lagipun, yang tambah menambahkan rencah kesedapan program ini adalah fasi2 yang sangat superb dan gempak! Sampai pagi woo diaorang meeting. Diorang cakaplah.Haha.

Then,x dilupakan juga kepada pihak pengurusan AQM. Mereka memang sangat hebat! Ucapan Prof Dr Razali Nawawi memang membakar semangat! Terasa adreanalin mengalir laju dalam badan. To all AQM'ians, NOTHING BUT EXCELLENCE! Hoyeah. Mari kite semua pakat2 dapat mumtaz belaka. Tak mustahil bukan. Tapi,of kos lah x senang. Kena perlukan setiap keringat yang ada dalam menempuh tribulasi yang mendatang. Wah, klasik sungguh ayat.kih2.

ok,sekarang kite tengok gambar lah pulak. Let's the pics tell the story. Lagipun, menambahkan imaginasi kan beb.Haha.

asrama ILIM.btw,gambar ini diambil daripada bahagian hostel lelaki bukan perempuan eh.


 
pemandangan dari atas.

Add caption
suasana katil2 empuk di dalam hostel. 2 orang satu bilik.heaven!



 
gambar sebelum program bermula.eh2,ade seseorang yg asing disitu.HAHA


Add caption
Prof Dr Razali Nawawi =) Our second father!


Add caption
Penghulu dan pengarah program yang superb. Sangat berdedikasi!


Add caption
suasana semasa majlis tazkirah.btw,gamabr diambil drpd bahagian pihak perempuan. =p


Add caption
hehehe. gambar yang menjadi bahan pencari kontroversi. yg perempuan tu  bernama Aniss. 
manakala,yang tersipu2 malu merenung lantai tu ialah Mubin.ehehe


Add caption
yang ni over menunduk.Lagi power dari padi yang menunduk.HAHA.ehem2.
sakit tekak ah plak.ade strepsils x?haha


Add caption
speaker yang meletop! dan calon penghulu dan calon penghuluwati yang power.


Add caption
erkkk.no comment.heh.perempuan melayu terakhir?kih2


Add caption
tuan empunya blog sedang berkata2~ade gaye.ececeh.haha


kekeluburan jelas terpampang di muka jejaka ini.macam setahun x jumpe makanan.


 
inilah rupa makanan yang menjadi santapan berbuka. boleh lah. menghilangkan lagu Waka waka Eh eh dalam perut.



Add caption
muka2 yang blur ketika sedang bersahur. bak kate Meiji,muka zombi.tpi,yg sure bukan akulah~haha


Add caption
jalan2 di taman botani yg x berapa nak berbotani.macam kat London ah plak



Add caption
                        euwwwww.aksi romantik di tepi tasik masyaAllah.

                    kami yg giler kamera.asyik nak bergamabr je.



                 model sambilan Majalah Vogue versi men.HAHA.
                                                                


                     ILIM pada waktu malam.smart beb!
                                           
             
                        Bakal2 doktor,dentist dan daie yang diberkati Allah.InsyaAllah.

Walaupun singkat,tapi penuh bermakna beb. Macam2 ilmu dipelajari. Terasa diri ni begitu berharga selepas seminggu di sana. *terasa diriku begitu berharga.Maybelline. So,harapnye,gunakan segala ape yg kite dapat tu sebaiknye. Jangan sia-siakan apa yang kita ada ok.Kerana siapa yang x menghargai ape yg dia daha da,sememangnya rugi giler woo.

"Ukhwah itu bukan terletak pada pertemuan bukan juga pada manisnya ucapan bibir.Tetapi ia terletak pada ingatan seseorang itu terhadap saudaranya di dalam doanya" AL-GHAZALI.

NOTHING BUT EXCELLENCE!

pals! let's strive for mumtaz!

p/s: tq to fatimah,syakirah,adly,hafizn naqi for the pics. Btw,aku blom kemas ape2 lagi ni.baru je buat list.ahha



                                                                        

Wednesday, August 25, 2010

Best

Salam

Apa khabar? Baik.Alhamdulillah.

Yahooo! P is mine!

Seperti apa yang dua mata anda lihat di tas ni, ianya huruf P dan huruf P ini sangat spesel. Lebih lagi,kepada manusia yang kempunan nak bawak motokar2 mereka secara halal di sisi undang2 Malaysia. Jadi, huruf P ini sangat penting! Ya,sangat penting. Kalau katakan kau pergi meronggeng bersama motokar kau,dan tanpa disangka encik bersut biru tua tetiba je menahan kau, kau secara otomatik akan mengeluarkan kad yang tertulis huruf P ni. Betapa pentingnya huruf P ni.  Itulah sebabnya,anatar hurf fevret aku adalah P. P yang ni,sangat banyak mendatangkan masam,manis,tawar ,masin mahupun kelat.

Ok,cukuplah berfalsampah. Diri ini bukannya Aristotke,mahupun Plato yang bisa menukilkan idea atau madah penuh indah. Cewah.Haha. Aku hanya manusia biasa. Yang selalu kelam kabut dalam urusan kehidupan.Ok.enough. Nak muntah plak aku bace. 
Btw,saya,Syaufiq Effendy sudah lulus ujian JPJ!

Alhamdulillah,perkataan paling wajar untuk meng"describe"kan feeling sekarang ni.Heheh

Ok,aku malas nak cerita macam mana aku lulus.  Coz, ramai orang yang x percaya aku lulus. Hatta cikgu yang ajar aku drive sekalipun. Ya,inilah hakikatnya. Tapi,sememangnya aku tak bagi rasuah kat pengawai JPJ tu. Giler ape! Haha. Rasuah haram la beb. Jadi,darah daging ko kalo kau amek rasuah tu. Lagipun,maa indiss fuluss.HEHE.
Fakta2 nombor aku dalam menghadapi JPJ test ni:

1. Nombor giliran aku.Cuak beb. First person to be test. Ape pun, lulus.Alhamdulillah. I'm born to be the first kot. ;p

Aku tido pukul satu.

2. 2 kali percubaan aku sebelum berjaya melepasi kawasan berbukit. First time, kereta ter" gostan" ke belakang. Pengawai JPJ yang baik hati tu,soh ulang seklai lagi.Memang terbaik ah!

2. Nombor 2 juga bersangkut paut dengan laluan jalan raya yang diuji.Hehe. Dah hafal giler kot laluan tu.

10. Sepuluh kali aku belajar drive secara formal.Paling banyak kot kat pusat memandu tu. Pemegang rekod

9. Test aku bermula pada pukul 9 pagi.

Ok,actually banyak lagi yang berkaitan. Tapi,lupalah. Eksaited sangat kot.hahaha.

Btw, kejayaan lulus JPJ ni bukan usaha aku sorang. Ramai yang menyokong. Cewah. Maybelline-Terasa diriku begitu berharga. Huhu.
 Wan Fikry Hizry- Teman aku revise segala aspek teknikal malam sebelum test. Memang terbaik. Daripada sekecik2 aspek sehinggalah kepada situasi kereta masuk longkang.

Meiji/Hazzyah- Beritahu ayat pengasih,nak kasi lembut hati pengawai JPJ tu. Alhamdulillah,memag berkesan. Pengawai JPJ sangat baik hati pada hari ini

Ahmad Zaim- Turut beritahu ayat pengasih tu. Tqvm!

Nurul Farahain,Nu Naiemah Mohammad,Ainun Mardhiyah Salleh,Mieza Abu Bakar, Ahmad Azri, Annis Nadia dan Saidatul Husna.

Memebri kata2 semangat,soh tenangkan diri,jangan cuak. Mereka memanmg terbaik!

Encik Said- Cikgu drive yang sanagt berdedikasi,mengajar samapi tensen dengan aku.

my parents- percaya dengan kemampuan anak mereka untuk lulus.

And the more important, thanks to Allah coz beri nikmat untuk lulus. Tanpa keredhaan-Nya,mana mungkin nak luluskan? Betul kan kan?

Thanks.

p/s: boleh bawak kereta tanpa sebarang rasa takut dikejar polis.heheh