Followers

Thursday, November 11, 2010

Expectation

Salam

Syaufiq (bukan nama sebenar) , adalah seorang yang dibesarkan dalam keadaan penuh "expectation" .

Apakah maksud dia?

Setiap kali exam , telah ditetapkan dalam mind set supaya hanya mendapat markah yang terbaik dan A . Selain daripada itu , dianggap sebagai gagal . Sejak daripada kecil lagi , telah di asuh untuk berfikiran seperti itu .

Hidup dalam keadaan penuh expectation tak semestinya bahagia dan tak semestinya derita . Ada juga pro dan kontra dia . Ketika Form 4 , buat pertama kalinya dalam sejarah hidup seorang bernama Syaufiq , dia dapat markah rendah yang amat dalam Additional Mathematics dan subjek Sains yang lain . Akibatnya ? Keyakinan dia menurun . Gagal untuk kali pertama memang memberikan kesan bukan ?

Berbulan juga untuk kembali "on track" . Nasib baik berjaya . Itu mungkin side effect yang kurang sihat untuk mereka yang hidup dalam keadaan expectation .

Hidup dalam expectation juga telah membuatkan diri menjadi seorang yang obvious dengan markah dan statistik . Ya . Maksud dia , nak tahu markah orang lain~ Rasa akan tercabar kalau ada markah orang lebih tinggi .

Jadinya , hidup dalam keadaan penuh expectation penuh dengan persoalan . Mungkin akan dipandang nerd atau skema . Mungkin juga akan sentiasa berusaha menjadi yang terbaik.

Hidup diri sendiri , diri sendiri lah yang pilih ~

2 comments:

Anonymous said...

hidop kite kan macam roda~

niesah... said...

hidup kite macam biskut chipsmore..lapar2..hehe