Followers

Tuesday, November 30, 2010

Ketam di Tengah Malam

Salam

Okeh, ini adalah post pertama di bawah label RESIPI . Satu slot baru dalam blog ini. Ecece. Macam berbakat sangatlah pula. Tapi, sahaja nak update blog kan. Apa salahnya kan? Kira boleh jadi doktor yang bervariasi lah, bukan hanya tahu belajar sahaja. Tapi, tahu benda yang lain. Kira nilai tambahlah. Lebih-lebih lagi yang duduk kat luar negara , mestilah kena pandai masak. Tak akan asyik nak keluar duit makan Indo Malaya, La Tansa , Hadral Maut, Kribs King, Alexandria Pizza dan Chicken Rock je. Keringlah duit camtu. Kenalah jimat ya. Simpan duit untuk pergi jalan-jalan, balik Malaysia dan Kahwin(?) . Jadinya, tak salah lah kalau memasak sendiri. Banyak manfaatnya. Pertama sekali, boleh jimat. Keduanya, boleh tambah ciri-ciri menantu pilihan. Betul bukan? Mestilah betul.

Ok, resipi pertama untuk chef-chef yang sangatlah amatur sekalian ialah POMODORO GRANCHIO.

Apakah itu? Pelik gila. Ok, Pomodoro Granchio adalah Ketam Tomato. Terima kasih kepada Google Translator :) Biar nampak gempak sedikit. Bahasa Itali. Sebenarnya, memang orang Itali terkenal dengan tomato. Banyak signifikannya tomato ni kepada orang Itali. Selain digunakan dalam masakan, tomato juga digunakan untuk dibaling ke muka pemain bola sepak Itali yang tewas kepada Korea Utara dalam perlawanan Piala Dunia 1966. Tomato oh tomato.

Mari teruskan dengan bahan-bahan dia. Ini adalah resipi orang bujang. Tambahan pula, bukannya berada kat Malaysia. Jadinya, bahan dia sangatlah terhad. Kena pandai cari akal lah.

Bahan Pomodoro Granchio(ok, agak kelakar nak sebut), Ketam Tomato.

2 ekor ketam(bergantung kepada orang nak makan. Nak makan banyak, tambahlah beberapa ekor lagi)

Pes tomato

1 biji besar Bawang Merah

3-4 ulas bawang putih

4-5 biji limau

Tengok, simple bukan? Buat apa nak guna banyak bahan. Yang penting, cara penggunaan dia.

"Ketajaman sesuatu pedang itu tidak terletak pada bahan untuk menempa pedang itu, tetapi pada kemahiran orang yang menggunakan pedang itu"


Betul tak? Silalah fikir ya.


Ada bahan je pun tak guna kalau tak tahu nak masak camna. Jadinya, kita teruskan kepada langkah-langkah untuk memasaknya. Sila baca betul-betul, nanti jadi lain pula rasa dia ya.  -.-

1) Basuh ketam itu bersih-bersih. Peram dengan air limau untuk hilangkan bau yang tak menyenangkan.

2) Rebus ketam itu dengan air rebusan limau dan rempah. Rebus untukk beberapa kali untuk betul-betul menghilangkan bau dan mengempukkan ketam itu.

3)Kemudian, sediakan pula kuah dia. Sebelum itu , potong sebiji tomato kepada beberapa bahagian. Hiris juga bawang besar dan bawang kecil.

4)Seterusnya, masukkan minyak dalam kuali. Tunggu untuk beberapa minit. Selepas dah panas, masukkan segala bawang tu untuk ditumis.

5) Masukkan lada hitam yang hancur atau yang telah ditumbuk.

6) Masukkan pes tomato. Pandai-pandai agaklah ye.

7) Masukkan air dan kacau untuk menyebatikan  pes tomato itu. Jangan lupa masukkan sedikit
garam dan gula. Kena pandai mengagaklah. Kena ada skil ok!

8) Setelah beberapa minit(1-2), masukkan ketam yang telah dibelah kepada separuh bahagian. Gaulkan sehingga rata ok.

9) Biarkan untuk 5-10-15 minit. Tapi, jangan lupa tengok pula. Terbakar dapur, wasalam lah~


ketam yang sedang direbus. Rebusan pertama



rebusan kali kedua.






masak kuah ketam Tomato




ketam yang sedang dimasak. Yummy~



okeh. inilah hasilnya. resipi bujang la katakan.



Ok. Itu sahaja lah resipi bujang kali ini. Tak hebat mana pun. Ala, buat degree Medik bukannya buat degree kulinari pun~

p/s: masakan ini dibuat semasa sedang lapar pada TENGAH MALAM.

2 comments:

MUJA said...

hahahaha bukan mainnnnn makan malam2

.:fatiiin:. said...

eleh.... ntah betul ke tidak sedap ni.. cam x caye je sedap.. try anta umah aku skit. biar aku test sedap ke x. baru la tahu kesahihan kesedapannye. hahaha