Followers

Friday, December 10, 2010

Anatomy Info

Salam alaik

Mid Term untuk Anatomy sudah semakin dekat. Fuh~

Dan, seperti biasa, memang satu rutin yang wajib pun, untuk semua berasa cuak dengan exam ini.

Mana tidaknya?

Markah sebanyak 50, dan membawa carry marks sebanyak 25%. Fuh~

Jadinya, banyaklah usaha last minutes. Ok, ini memang terkena batang hidung sendiri.

Ish. Sepatutnya usaha lebih awal, barulah tak ada nak kelam-kabut.

Tak pa, masih ada beberapa hari lagi untuk revise.

Gunakan masa yang sebaiknya ya.

Surah Al- Asr

1. Demi masa,

2. Sungguh, manusia berada dalam kerugian

3. kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran.

Hayati ayat suci Al-Quraan ni. Sekali lagi, baca dengan MATA HATI bukan dengan nafsu.

Ok. seterusnya nak beri beberapa link yang mungkin membantu~

UPPER LIMB


ANATOMY(MUSCLES)


BRACHIAL PLEXUS

Dan,ini pula ialah slide daripada Universiti Ain Shams,

Anatomical Term and Movement
Axillary Artery, Vein dan Lymph Node
Shoulder Joint and Shoulder Girdle
Skin and fascia.

SLIDE UNIVERSITI AIN SHAMS, CAIRO

kredit to Hayyan.

Then, dah tanya kawan Arab, apa yang diorang jawab time exam Upper Limb. So, ini adalah soalan-soalan dia.

1) Enamorates muscles of abduction of the arm and their nerve supply.

2) Enamorates muscles of pronation and supination of the arm and their nerve supply.

3) Serratus Anterior ( Origin, Insertion, Nerve Supply, Action and Effect of Injury)

4) Cubital Fossa ( boundaries, roof, floor, content)

5) Lympathic Drainage of breast.

6) Anastomosis around the scapula and elbow.

Ok lah, itu sahaja~

Ada maklumat lain akan dikongsi.

Sharing is caring.

Isn't sweet?

No comments: