Followers

Tuesday, December 28, 2010

Malaysian students

Salam alaik.

Why Malaysian students can't succeed just like the Arabian students?

Why?

Well. it's about attitude of the Malaysians.

The lecturers, no matter what the subjects are, Anatomy, Biochemistry, Histology or Physiology, always reminded the students to study and do the revision.

" Ok, we will do the revision, doctor" answered the Malaysian.

Oh, it's just in mouth but completely zero in the action.

Facebook, downloading movies and other internet stuffs.

That're the Malaysian students' activities.

How come you want to get the mumtaz, but your effort just like a maqbul?

Shame.

Oh yes, our parents paid rm 18,000, equally to 2000 usd dollars. It's a huge amount of money.

Yes, our backgrounds may different and not same. You came from doctor's family and silver spoon in your mouth.

But, it's about responbility, friends.

A responbility to attend the classes, get the new knowledge and return home to Malaysia with a flying colur result.

But, why and why , you're not attending the classes?

Hey, how gifted you are, if your attitude just like a rubbish, you are the completely loser.

One class is equally to rm 100. It's a huge value of money.

It's your parents money, not you!

Your parents are not sending their son or daughter just to relax and skip the class in Egypt,

They want me, you and everyone to study!

Okeh, it's enough.

Something must be doing to avoid this problem.

"Skip the class is a crime"

Pen off~

Sunday, December 26, 2010

Currently

salam alaik

It's Sunday morning and it's the first day in a week for a medic student in Zagazig University.

A stressful and hectic life last week as Anatomy exam took place and the preparation for the Malaysia Day.

It's kinda be okay overall. Alhamdulillah, praised to Allah.

I'm guessing that this week will be should be kinda busy too.

First of all, from Sunday ( 26/11/2010) , the Malaysians Community & Sawa Family New Year will begin until 2 January 2010.

My class, A1 are doing for the Wedding of the Malaysian. How it's going?

Let the time judge it.

Secondly, I will be the pemerhati for the Mesyuarat Agung Tahunan PCZ or something like that.

Reason?

Just want to involve and see how the mesyuarat will held. Maybe, just like a spy. Haha.

Thirdly, of course I should do the revision for my previous lectures. It's a compulsory right?

I'm thinking that I'm doing smooth with the Anatomy currently. Alhadmulillah.

The biggest fear now is the Physiology. A lot of topics to cover as Cardiovascular System, Nerve and Muscles and many more.

Oh, Physiology, why you are so complex?

The words from the Department Books just like the history book. Fully sentence -.-

To increase my informations about the physiology, I'm currently searching for more informations via internet.

But, I need more time!

Astagfirullah.

Al-Asr,1-3

Allah had planned well. He gived 24 hours for me and others in a day.

Maybe, I should plan back my schedule for a better life. Hehe.

Ok, that's all.

Currently, so lazy to text something in the blog. But, many odeas come across to my mind. -.-


Life as a robot much better I guess :P


Pen off~

Friday, December 24, 2010

Exam Anatomy Saya

Salam Alaik

Selesai sudah exam Anatomy.

One word to describe it,

Alhamdulillah

Walaupun ada yang tak dapat jawab, tapi nak buat apa, bukannya boleh jawab kembali.

Sekarang adalah masa untuk bertawakal.

Masa yang paling penting.

Sesetengah orang, selepas sahaja jawab exam, perhubungan dengan Allah tu seakan terputus.

Yelah, enjoy sakanlah katakan.

Itulah namanya fenomena malaikat sehari

Ok, ini komen tentang soalan tadi. Bagi sesiapa yang nak tahu boleh tak Syaufiq Effendy jawab exam tadi, ini komennya.


1) The Axilla (boundaries and enumerate the contents)

Alhamdulillah. Soalan ini dijawab dengan baik.

2) The origin, insertion, action dan nerve supply of the following muscles:


a) Serratus Anterior

Alhamdulillah. Dapat dijawab dengan baik.

b) Deltoid

Tak berapa ok. Origin dan insertion boleh terlupa. Confuse. Tak pe, bukti Allah nak tunjukkan manusia ni tak sempurna.

c) Flexor Digitorum Profundus

Alhamdulillah. Dapat dijawab dengan baik.

d) Pronator Teres


Bolehlah. Insertion dia tak ingat.

e) Biceps Brachii

Paling tak ok. no komen. Main tulis berdasarkan apa yang terlintas. Nerve supply dan action insyaAllah betul.

3. Cubital Fossa (boundaries, roof, floor and enomerate its contents)

Alhamdulliah. Tapi, ada yang terconfuse. Biarkanlah. Dah lepas.


4. Enomerates the roots, branches, and injuiry of median, ulnar and radial nerves.


Alhamdulillah. Tak stuck. Roots dan Injuiry, Alhamdulillah ok. Branches je yang tak berapa nak ok. Ingat-ingat lupa. Lagipun, tak sangka nak masuk nerves.

(alasan! Padahal, malas. Inilah tanda orang yang gagal, asyik beri alasan je. Tiada alasan, salah sendiri!)

Berdasarkan apa yang dijawab tadi, masih jauh daripada taraf mumtaz. Baru sampai tahap Jayyid atau Jayyid Jiddan sahaja. Jayyid Jiddan pun tak konfem lagi.

Apa konklusinya?

Kena jadi lebih super skema lagi. Rajin dan bertambah lagi rajin. Lebih rajin daripada orang lain, hatta lebih rajin daripada pelajar perempuan.


You'll see a super scheme Syaufiq, really scheme. InsyaAllah.

Not a guilty to be a scheme as it's follows the rule of scheme of Allah and Rasulullah.


Syaufiq yang baru, yang lagi skema, lagi baik, lagi menghormati orang, lagi ceria, lagi rajin, lagi beramal ibadat, lagi bersemangat, lagi tabah, lagi menjaga hati.

InsyaAllah.

Doakan.





Thursday, December 23, 2010

Malam Sebelum Exam

Salam alaik,

Ya, masanya sudah semakin tiba, kurang daripada 24 jam sahaja lagi.

Upper Limb's Exam

Esok, 1-3 petang waktu Mesir, 7-9 malam waktu Malaysia.

Perasaan?

Tak mahu terlalu yakin dan tak mahu terlalu takut.

Sedang-sedang sahaja.

Dah serik untuk berasa terlalu yakin kerana sebabnya banyak kali dikecewakan.

Dah serik untuk berasa terlalu takut kerana sebabnya banyak kali jadi stuck semasa menjawab periksa, padahal boleh sahaja.

Jadi, langkah terbaik?

Bersederhana.

Itulah sebaik-baiknya.

Apa yang diharapkan daripada exam kali ini?

Mostly, apa yang didengari ialah nak mumtaz, full marks. InsyaAllah. Amin.

(Semua yang jawab exam esok dapat mumtaz and 100%)

Tapi, yang lebih penting

Redha Allah.

It's my hope.

Allah tahu yang terbaik untuk hambaNya,

Jika cemerlang itu yang diperolehi, semoga menjadi seorang yang bersyukur dan terus konsisten dalam apa yang dilakukan.

Kejayaan yang diperoleh itu bukan istidraj, InsyaAllah.

Jika hanya mampu kurang cemerlang, semoga menjadi seorang yang redha dan sedar akan kesilapan yang dilakukan seterusnya menambah baik prestasi sendiri.

 Ingatan kepada diri dan sesiapa yang terasa,

Janganlah menjadi malaikat hanya ketika malam sebelum exam.

Apa maksud dia?

Malam sebelum nak exam, baca al-quraan, solat hajat, solat taubat dan macam solat-solat sunat lagi.

Semuanya untuk jawab periksa keesokan harinya,

Tapi, bagaimanakah selepas exam?

Adakah masih seorang "malaikat" lagi?

Nampak sangat, buat semua itu semata-mata kerana nak jawab periksa.

Itulah manusia,

Bila mahu meminta pertolongan, barulah dekat dengan Allah

Tapi, bila masa diri dipenuhi nikmat dan kesenangan, berjauhan dengan Allah.

Nauzubillah miin zaalik

Kepada semua ( termasuk yang menulis)

Hud,112

Fastaqim Kama Umirta

(Istiqamahlah kamu sebagaimana yang diperintahkan)

Allah tengok pada usaha, bukan natijah.

Dan , usaha itu adalah berterusan dan kena sentiasa konsisten.

Sebelum, semasa dan selepas.

Barulah dinamakan usaha yang sebenar.

Bukan hanya usaha ketika sebelum dan semasa sahaja.

Itulah yang berlaku kepada majoriti ketika ini.

Tapi, sebenarnya yang paling penting adalah proses selepas exam itu.

Sebab Allah tahu, tak ramai hambaNya yang mampu untuk istiqamah.

Semoga yang menulis dan yang membaca, terus istiqamah~

Jika cemerlang, itu tandanya kurnia Allah kepada kita

Jika kurang cemerlang, itu tandanya Allah sedang menyediakan sesuatu yang lebih baik untuk kita.

Apa pun, selamat berjaya kepada pelajar perubatan Tahun 1 Universiti Zagazig,

"Semoga Allah mempermudahkan ujian kita kepada esok hari dan memberikan kecemerlangan kepada kita semua"

Amin ya rabbal alamin.

Sebelum itu,

Muhammad, 7

"Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya dia akan menolong kamu dan meneguhkan kedudukan kamu"

Selamat beramal~

p/s: doakan :), semakin mengetahui makna seorang student medik. Busy~

Monday, December 20, 2010

Deactivate.

Salam alaik.

Mood: Happy, relax and litte bit headache.

And, here I come. After 2 days without updating anything for this blog, I seem want to update for a quick post. Just really a quick and hurry post. Is it not okay?

Ok, nothing to say much just like a makcik-makcik. Hey, I'm a straight person with a quiet personality.

In reality, 'Yes, I am"

but, in virtual world , " No, I don't"

I'm quite talkative virtually(of course through chatting in fb, ym and skype). But, in reality?

Just like Dr Hyde and Mr. Jekyll.

Really different. One bright side, and one dark side.

Ok, bright vs dark?

Theoritically, bright is good, and dark is evil.

Bright is angel, and dark is shaitan.

Yes, every human being have their own bright and dark side.

Human not perfect right?

But, don't ever forget that human is born to be better and better.

And, in Islam, this is called Hijrah.

"From worst to good, from good to better"

It's easy to say, but hard to do.

Just an example,

" Fb is really interesting stuff. You can connect with your friend. It's a medium for people to communicate and share their latest news, although one in America and another one in Malaysia. You can see their pictures, and even to stalk people.( btw, I'm a great stalker)"

But, until one point, you'll reach your limit. You'll find fb is very very very important in your life. More than anything. Morning, fb, evening, fb and night fb. Totally 24 hours facebook. You slowly decrease your time for studying and doing revision. And, the more important thing is you lost your time with your creator, Allah.

I'm admitting that I've reached this point. 24 hours facebook.

Yeah, I'm super "addicter". Everything is facebook, and facebook is everything.

That's me.

I can say that, Facebook is my dark side.


You can ask my classmates, how different I was, in facebook and in class.

Hipocrite right?

So, I've decided to fight with my dark side by deactivating my facebook account for unspecific time.

Maybe, it'll be one month, 2 month, even a year?

I don't know the specific one.

To make sure that I'm really serious in deactivating my account, I've asked my friend in Malaysia (super busy good friend) to change my password and keep it up , without tell me the new password.

It needs a lot of courage and hardship to pass through this war.

It's a war between myself. Mujahadah to fight your nafsu.

I've suffer a lot from facebook. Too many things happened because of facebook.

I've listed all the benefits and the bads of facebook.

And, for me

"Facebook have more bad things rather than the benefits to myself"

It's not easy, but it's not impossible.

Because , I know that,

" To be a better person, I must try to avoid the stuff that slows my process to be a better person".

Pen off~

Friday, December 17, 2010

Setahun Sudah

Salam

Suhu semasa adalah 12'C. Pakai baju 2 lapis tambah satu sweater. Tapi, masih terasa sejuk dia. Memang sejuk lah senang cerita.

Rindu pula cuaca di Malaysia. Masa macam ni kalau kat Malaysia, panas je. Memang best. Boleh keluar petang-petang main bola. Tapi, kat sini. Maaflah sangat-sangat. Nak pergi gemiaah tu pun dah terketar-ketar.

Ok, back to the topic.

16 Disember

Siapa yang masih ingat lagi tarikh ini?

16 Disember adalah hari terakhir di alam persekolahan. Terutamanya kepada mereka yang ex-Kisasian. Dah setahun bukan? Tak sangka masa cepat berlalu. Kejap je dah setahun.

Tahun lepas, habis sahaja paper Syariah, semua pakat enjoy. Pergi JJ Klang meronggeng, pergi sana dan pergi situ. Yelah, hari-hari terakhir di bumi Klang . Lepas ni, semua dah berselerak ke merata ceruk. Bukan senang nak datang Klang balik.

It's all about memories.

Mungkin sebelum ini, semasa masih kat Kisas, tak sedar dan tak hargai sangat masa yang ada kat sana. Memberontak sana sini, escape tazkirah dan macam-macam lagi. Tak terkata banyaknya lah. Kalau nak dibuat list, memang tak cukup satu muka surat itu. Sebab, terlalu banyak memori di sana.

Mungkin, ada orang yang mempertikaikan apa yang hebat sangat dengan kisas tu?

Sama sahaja macam sekolah lain.

It's not same as all of you think.

Kisas is more than a school. It's just like a part of your life.

Mungkin kau dan kamu semua perlu merasai sendiri apa yang ada kat kisas tu. Baru tahu rasa dia.

And, of course, you've to stay at there 2 years. Not just for 1 years.

Sebab apa?

Form 4 untuk ditarbiyah, dan form 5 untuk mendefinisikan kembali tarbiyah itu.

Apa lagi nak tulis?

Oh ye, bila dah keluar baru terasa betapa bermaknanya sekolah itu.

Yup, jujur sekali, memang susah sangat untuk mendapat suasana yang sama seperti di kisas dulu. Tersangatlah susah.

Lebih-lebih lagi, jika tercampak di bumi orang.

Dan, syukur, apa yang di pelajari dulu dapat digunakan kembali. Sedikit je pun.

Itu je lah~

walaupun tak dapat cari sepenuhnya mutiara-mutiara yang berada kat kisas dulu,

but, I'm not ashamed to say that

" Saya ex-kisas. Ada masalah?"




We're 54 generations of Kolej Islam Sultan Alam Shah.




Ali-ans. Pakar membuat masalah :P


A view from the jejantas.




Jangan main-main woo. Bilik aku palin bersih dan ceria dulu ye. :P

dan saya sebenarnya rindu akan mereka, my classmates forever~




Rindu

Salam

Sudah hampir 3 hari tak update blog. Agak sibuk. Barulah namanya budak medik. Kalau tak sibuk, memang tak sah lah. Sepatutnya Khamis(16/11/2010) ada exam Anatomy untuk Upper Limb. Tapi, disebabkan berlaku kebakaran di Imarah Hijau, Dr Gamal telah menunda exam ke minggu hadapan.

Perasaan exam bertangguh?

Speechless and no comment.

Yelah, memang baguslah exam ditunda, tapi tak kan lah nak bergembira kalau rumah orang lain terbakar. Macam tak kena bukan? Jadinya, lebih baik jadi neutral. Jadi robot ok tak?

Banyak idea dalam kepala otak, tapi stimulus dari otak tak sampai ke muscles yang berkaitan. Senang cerita malas nak taiplah. Ada je idea nak tulis, tapi biasalah. Bila masa ada idea mencurah-curah, tangan ni jadi malas sangat nak menaip. Tapi, bila tangan ni rajin sangat nak menaip, masa itulah idea tak datang-datang. -.-

Pelik.

Macam main sep-sep pulak. Boleh pula dia tukar giliran jadi rajin tu. Tak patut betul.

Ini update pun sebab dah agak "lama" tengok blog tak berupdate. Mana boleh biarkan. Kena gagahkan diri juga tangan ini untuk berupdate walaupun idea agak out sedikit.

Ditambah lagi pula dengan kesejukan yang agak melampau, sudah mencecah 10'C .

Beku. Tangan pun mengigil bila nak taip. Tapi, alah tegal biasa. Dah makin biasa dengan kesejukan ini.

Rindu

Ya, sedang merindui keluarga. Sangat. Tiba-tiba boleh terasa begitu. Normal kan? :D

"Eleh, jiwang lah kau rindu-rindu ni. Tak lelaki betul"

Haha. Ketawa je lah ye. Satu perspektif yang salah. Adakah salah bagi seorang lelaki rindu akan keluarga dia?

Tak bukan?

Hatta, Rasulullah pun rindu dan bersedih akan kehilangan orang-orang penting dalam hidupnya, Syaidatina Khadijah(isteri) dan Abu Talib(bapa saudara), inikan kita pula ye?

Perasaan rindu itu normal bagi seorang manusia. Tak kira lelaki dan perempuan.

Ops, ini bukan rindu daripada segi konteks hubungan lelaki-perempuan ya, tetapi antara lelaki dan keluarga.

Yang lelaki dan perempuan itu lain cabang. Ada persoalan lain. Mungkin post yang lain.

Lelaki rindu dan "sedih" teringat akan keluarganya.

Mungkin bagi sesetengah orang , lelaki yang rindu dan "sedih" itu adalah seorang lelaki yang tak macho.

Apa baranglah seorang lelaki sedih sebab rindu akan keluarga dia?

Tak macho wey.

Tapi, tapi dan tapi

Lagilah tak macho kalau nangis sebab perempuan kan?

Nampak sangat tak "tough".

Sebab perempuan, boleh pula seorang lelaki menangis kan?

Tetapi, bila menangis sebab keluarga, itu pun dikira satu kesalahan?

Haiyaa. Pelik betul bukan judgement manusia.

So, apa yang nak disampaikan ye?

Rindulah akan keluarga tersayang~



Gambar ni yang tiba-tiba membuatkan jadi syahdu tiba-tiba . T.T
Sila abaikan muka pelik itu. Memang tak da bakat bila bergambar. Dan, gambar ini bertarikh 23/12/2009.
Dah setahun. Time rambut masih botak dan pendek. Biasalah, semangat spm kan. Oh ye, apa khabarlah Yan ye?
Rindu nak kacau~ (ok, memang sikit lagi nak turun air mata ni T.T)




" Tak salah untuk rindu akan keluarga kita, kerana tanpa kita sedari keluarga kitalah sebenarnya yang betul-betul memahami kita. Lebih daripada seorang kekasih. Tapi, kita sering melupakan mereka"


Ok, nak pergi call. Berbaloi untuk call mak, ayah, adik, atuk, nenek ,pak cik dan mak cik, even habis kredit berpuluh-puluh genih.

p/s: Ini pun dikira tak kuat ke? :D

Monday, December 13, 2010

Let's Learn Brachial Plexus.

Salam Alaik

Brachial Plexus

Exam of Anatomy just around the corner. It's all about Upper Limb. As one of the ways to revise, I'll explain or tell about Brachial Plexus briefly. Of course this post will be in English, as I will answering the questions in English(or more apporiately to say that it is Franco Arabic).

Ok, let us continue with the lesson.

To understand what is Brachial Plexus, you must know what is Brachial Plexus.

Brachial Plexus, is a plexus of nerves which is formed by the union of ventral Rami of the lower 4 cervical nerve and the upper Thoracic nerve(1st).

Stages of Brachial Plexus

Roots-->Trunks-->Divisons-->Cords--> Branches.

It just same likes the parts of a trees.

a tree.

Roots

C5, C6, C7 , C8 and T1.

Trunks

Upper Trunk- union of C5 and C6

Medial Trunk- C7 only.

Lower Trunk- union of C8 and T1.

Divisions

All the trunks divides into Anterior and Posterior divisions.

Cords

Lateral Cords- the union of the Anterior Divisions of  of the Upper and Middle Trunk.

Medial Cords- the posterior division of the Lower Trunk only

Posterior Cord-the union of the all posterior divisions of the three trunks.

Branches

Brachial Plexus have all branches in all parts except at the Divisions.

So, we start to discuss it from the Roots.

Branches in the Root

1) Dorsal Scapular Nerves

2)Long Thoracic Nerve

3) A branch of C5 to join the Phrenic Nerve.

4) Branches from all roots to supply the scaleni and longus colli muscles,
.

Branches in the Trunks

Eligible only in the Upper Trunk

1)Supra-scapular nerve (supply the supraspinous and infraspinous fossa)

2)Nerve to the Subclavius Muscle.

Branches in the Cords.

Lateral Cord

1) Lateral root of median Nerve

2)Lateral pectoral Nerve

3)Musculo-Cutaneous Nerve

Medial Cord

1) Medial root of Median Nerve.

2)Ulnar Nerve

3)Medial Cutaneous Nerve of the forearm

4) Medial Cutaneous Nerve of the Arm

5) Medial Pectoral Nerve.

Posterior Cord

1) Upper subscapular Nerve

2)Lower subscapular Nerve

3)Nerve to latssimus dorsi, Thoraco-Dorsal Nerve

4)Axillary Nerve

5)Radial Nerve.


To understand Brachial Plexus better, look at this picture.


Side of Brachial Plexus in our body.

Video related to Brachial Plexus




Then, this is the video related How To Draw Brachial Plexus in 10 seconds



Ok, that's all~

Sorry for all the mistakes. Do correct me,if I'm wrong.

Agama Diutamakan, Akademik tak diketepikan

Salam Alaik

Demam Anatomy makin kuat dah. Semua dah makin rajin untuk revise. Tahniah~

Yelah, kalau tak revise mahunya tak dapat jawab time exam nanti. Ops.

'Tak baca, tak dapat jawab exam"

Satu pernyataan keluar. Tapi, cuba fikir kembali?

Adakah kejayaan kita menjawab soalan bergantung sepenuhnya kepada pembacaan?

Silap. Satu kenyataan yang sangat silap.

Jika tak , kenapa ada sahaja yang kurang berjaya walaupun dia dah banyak membaca dan revise.

Sebenarnya, semua bergantung kepada seluruh aspek kehidupan kita.

Setiap apa yang kita lakukan boleh memberi kesan kepada sesuatu yang inginkan.

Tak kanlah Allah nak beri kejayaan kepada orang yang hanya rajin revise, tapi kurang amal ibadatnya?

Kita memang pernah terdengar,


"Aku tak sembahyang pun, masih boleh skor dalam exam! Ape cer?"

Astagfirullah.

Al-A'Araf,182


Dan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami, akan kami biarkan mereka beransur-ansur (ke arah kebinasaan), dengan cara yang mereka tidak ketahui.

Itulah namanya Istidraj. Secara ringkasnya, Istidraj ialah nikmat yang Allah kurniakan kepada seseorang dengan tujuan untuk menambahkan kesesatan seseorang itu

Cuba check kembali diri kita. Adakah kita tergolong dalam golongan ini?

Nauzubillah min zaallik.

Tapi, mungkin ada juga yang berfikir sebegini,

"Sebab aku pergi ceramah semalam tu lah, aku tak dapat nak revise semalam!" 

Mengapakah ada fikiran sebegitu? Teruk sekali.

Bukankah Allah telah berfirman,

Muhammad;7

"Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya dia akan menolong kamu dan meneguhkan kedudukanmu"

Allah sudah berjanji. Adakah kita masih mahu meragui janji-janji-Nya.

Mungkin pernah terlintas dalam fikiran kita,

"Ya Allah, mengapakah semua ini terjadi kepada aku. Aku dah revise, aku dah berdoa, solat hajat, tapi mengapakah aku gagal lagi, Ya Allah?"

Ya, memang tak dapat dinafikan, kita memang sentiasa berfikiran sebegitu bila ditimpa musibah. Sebab apa?

Sebab iman kita yang sentiasa MENAIK dan MENURUN.

Tapi, cuba hayati firman Allah ini.

Al-Ankabut,2 dan 3


" Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, " Kami telah beriman" dan mereka tidak diuji?"


"Dan sungguh, Kami telah menguji oran-orang sebelum mereka, maka Allah pasti menegtahui orang-orang yang benar dan mengetahui orang-orang yang dusta."

Terkedu. Tergamam.

Rasa terpukul. Kita sentiasa anggap kita dah buat segala yang terbaik untuk mencapai apa yang kita inginkan, tetapi kita sentiasa lupa Allah itu tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya.

Mungkin dengan kegagalan yang Allah berikan kepada kita, kita akan jadi lebih berusaha untuk menebus kembali apa kegagalan kita.

Cuba fikir quote ini sekejap,

"Disebalik mendung di langit, terdapatnya pelangi yang menerangi"




Jadi, apakah yang dapat dirumuskan disini?

Agama nombor satu, tetapi Akademik bukan nombor dua.

Faham bukan?

Selamat beramal~





Saturday, December 11, 2010

Mari Belajar Gigi Kita

Salam alaik

Ok, ini post yang agak luar kebiasaan. Dan , memang tak masuk syllabus sebagai seorang medical student first year pun. Tapi, agak menarik untuk diberitahu.

Orang normal ada 32 gigi.

16 gigi untuk atas, dan 16 gigi untuk bahagian bawah.

Ok, seterusnya mulut ini ade 4 quadrant.

 8 gigi untuk quadrant 1,

 8 gigi untuk quadrant 2,

 8 gigi untuk quadrant 3

 8 gigi untuk quadrant 4.

Faham tak? Ala, bayangkan bahagian mulut tu dibahagikan kepada 4 slices. Macam kek lah.

Then, macam mana nak nomborkan gigi-gigi ini?

Kita mulakan daripada bahagian kanan atas. So, gigi yang terletak di bahagian paling kanan dan atas, adalah nombor satu. Nombor yang seterusnya, mengikut turutan seperti biasa.

Nombor 1, gigi paling kanan atas. Kalau nombor 16, kat mana pulak kedudukan dia?

....

Pandai.

Kat kedudukan paling kiri bahagian atas.

Bagaimanakah dengan bahagian gigi yang bawah pula?

Ok

sama sahaja seperti bahagian atas.

No 17 terletak kat bahagian paling kiri bawah, dan gigi no 32 terletak kat bahagian paling bawah kanan.

Dapat ikut tak?

Mesti lah dapatkan kan kan? Yelah, semua kan pandai-pandai.

Seterusnya, macam mana nak namakan gigi ini semua?

(Garu kepala)

Takpe, jangan risau. Senang sahaja. Sinilah kepentingan quadrant. Ingat lagi tak mulut kita ada berapa quadrant?

....

Pandai.

Empat kan. 2 quadrant di atas dan 2 quadrant di bawah.

So, kita kecilkan skop kita sekejap. Kita ambil satu quadrant je dulu. Slow-slow okeh.

satu quadrant ada 8 batang gigi.

Tiga gigi yang pertama dipanggil sebagai MOLAR (1st, 2nd dan 3rd)

Gigi yang yang keempat dan kelima dipanggil sebagai BICUSPID ( 4th dan 5th)

Gigi yang keenam dipanggil sebagai CANINE (6th)

Gigi yang ketujuh dipanggil sebagai LATERAL INCISOR (7th)

Gigi yang kelapan pula dipanggil sebagai CENTRAL INCISOR( 8th)

So, apa yang kita dapat kat sini ialah,

1st Molar: gigi bernombor 1,16,17,32

2nd Molar: gigi bernombor 2,15,18,31

3rd molar: gigi bernombor 3,14,19,30

4th Biucspid: gigi bernombor 4,13,20,29

5th bicuspid: gigi bernombor 5,12,21,28

6th Canine :gigi bernombor  6,11,22,27

7th Lateral Incisor: gigi bernombor 7,10,23,26

8th Central Incisor : gigi bernombor 8,9,24,25

Okeh, dapat tangkap tak? Mestilah dapat kan. Bijak semuanya~

Then, apa function setiap gigi ni?

Senang je,

Molar untuk CHEWING

Bicuspid untuk SEIZING and GRINDING

Canine untuk TEAR food

Incisor untuk CUTTING the food.

Okeh, tamat sudah sesi mengenal gigi kita. Nak lagi faham tengok gambar.

Tengok gambar ni betu-betul!


Semoga bermanfaat~

"Sampaikanlah sesuatu walaupun satu ayat"

belajar gigi ni macam best je ;)

Padahal, upper limb pun masih struggle lagi.

Takpa, saja daripada luar kebiasaan.

Tak salahkan?

Nawaitu

Salam alaik,

Diri kita memang sentiasa memerlukan perubahan. Yelah, kita pun bukan manusia yang sempurna. Sedangkan, Rasulallah S.A.W itu pun tak sempurna, apatah lagi kita. Tersangatlah jauh.

Daripada buruk kepada baik, daripada baik kepada lebih baik.

Ayat yang biasa kita dengar. Terlalu biasa.

Bagus, memang bagus. Satu usaha untuk mengimprovekan diri.


Tapi, sejauh mana tindakan kita seiring dengan apa yang kita lafazkan?

Malu , sebab kita hanya gebang lebih sahaja.

Sedangkan, apa yang lebih penting adalah tindakan berbanding perkataan.

Memang susah. Nak berubah memang susah .

Bukan semudah makan kribs, ataupun naik tremco ke universiti.

Lagi susah daripada kena hafal Anatomy. Apa muscles of pectoral region? Pronation? Supination?

Susah. Sangat susah.

Itu sebabnya tak ramai yang berjaya untuk menunaikan apa yang dia cakapkan.

Hakikatnya, tiada perubahan yang dilakukan.

Mengapakah begitu?

Sebab, kita berubah itu untuk siapa?

Untuk jadi disukai ramai?

Ada ramai kawan perempuan?

Untuk menarik perhatian orang yang disukai?

Untuk dipilih menjadi wakil pelajar?

Nah, tengok sahaja NIAT kita untuk berubah.

NIAT kita untuk berubah adalah disebabkan MANUSIA .

Jadi, tak hairanlah tiada perubahan dan kalau ada pun tak bertahan lama.

Ianya semua berbalik kepada nawaitu kita.

Hadis 1 dalam Matan Arbain.

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafs, Umar bin Al-Khattab r.a katanya, aku mendengar Rasulallah S.A.W bersabda: " Bahawasanya segala amalan itu adalah dengan niat dan setiap orang mendapat pahala (pahala) berdasarkan apa yang diniatkan. Sesiapa yang berhijrah kerana Allah dan Rasul-Nya. Sesiapa yang berhijrah kerana dunia , yang akan diperolehinya atau kerana perempuan yang ingin dikahwininya, maka hijrahnya itu adalah kepada apa yang dia niatkan".

Tengok, semua tindakan kita bergantung kepada nawaitu kita.

Dan, jujur cakap berapa banyak kali kita IKHLAS dan BUAT SESUATU ITU KERANA ALLAH?

Tak payah benda lain, tengok sahaja kepada solat kita?

Adakah kita benar-benar solat itu kerana Allah?

Kalau jawapannya ya,

Aku nak tanya

"Mengapakah hati kita masih ada masalah? Sentiasa tak tenang? dan macam-macam lagi.

Terkedu.

Hakikat yang sukar untuk ditelan bukan?

Tahap ibadat kita masih tak mencapai tahap kita buat ibadat itu untuk Allah.

Aku bukan cakap semua orang sama, tapi aku cakap kat aku sendiri.

Memang aku akui susah sangat nak buat sesuatu itu kerana Allah.

Sedangkan solat pun lagu itu, apa lagi benda lain.

Tu sebab orang kata kalau ada masalah,diaorang akan cakap

"Check solat"

....

Tapi, perlu sedar, kita kena berusaha untuk cuba buat sesuatu kerana Allah. Wajib!

Even, nak makan pun kena nawaitu untuk Allah. Perasaan kenyang itu adalah benda sampingan.

Yelah, kalau Allah dah takdirkan kau tak kenyang lagi even dah melantak 3 pinggan nasi hadral maut , tetap tak kenyang bukan ye tak?

Semuanya berbalik kepada nawaitu kita.

Even kalau kau nak kahwin pun, kalau nawaitu kau dah salah, insyaAllah kau tak kan rasa kemanisan kahwin itu.

Jika kau kahwin sebab perempuan itu cantik, kau dapatlah isteri yang cantik. Tapi , kalau aspek lain hampeh?

Sangat tak sweet.

Jadinya, setelah banyak masuk corner situ dan sini, apa yang boleh disimpulkan

Berubah kerana Allah . Bukan kerana dunia. Kalau kerana dunia kau berubah, dunia je lah yang kau dapat. Tapi, kalau kerana Allah kau berubah, insyaAllah dunia dan akhirat kau dapat. Allah kan Maha Adil.

Aku bukan nak gebang lebih, tapi aku tahu aku pun sedang cuba untuk buat semua perkara itu kerana Allah.

Aku nak berubah.

Bukan kerana perempuan, nama , kedudukan, sanjungan

tapi kerana Allah

Itu adalah hakikat.

Doakan~
Bila kita fikir niat,kita mesti fikir hati. kenapa ya?




p/s : Nak buat memang susah daripada cakap. Sedang berlawan . Btw, jangan lupa misi ^.^

Friday, December 10, 2010

Anatomy Info

Salam alaik

Mid Term untuk Anatomy sudah semakin dekat. Fuh~

Dan, seperti biasa, memang satu rutin yang wajib pun, untuk semua berasa cuak dengan exam ini.

Mana tidaknya?

Markah sebanyak 50, dan membawa carry marks sebanyak 25%. Fuh~

Jadinya, banyaklah usaha last minutes. Ok, ini memang terkena batang hidung sendiri.

Ish. Sepatutnya usaha lebih awal, barulah tak ada nak kelam-kabut.

Tak pa, masih ada beberapa hari lagi untuk revise.

Gunakan masa yang sebaiknya ya.

Surah Al- Asr

1. Demi masa,

2. Sungguh, manusia berada dalam kerugian

3. kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran.

Hayati ayat suci Al-Quraan ni. Sekali lagi, baca dengan MATA HATI bukan dengan nafsu.

Ok. seterusnya nak beri beberapa link yang mungkin membantu~

UPPER LIMB


ANATOMY(MUSCLES)


BRACHIAL PLEXUS

Dan,ini pula ialah slide daripada Universiti Ain Shams,

Anatomical Term and Movement
Axillary Artery, Vein dan Lymph Node
Shoulder Joint and Shoulder Girdle
Skin and fascia.

SLIDE UNIVERSITI AIN SHAMS, CAIRO

kredit to Hayyan.

Then, dah tanya kawan Arab, apa yang diorang jawab time exam Upper Limb. So, ini adalah soalan-soalan dia.

1) Enamorates muscles of abduction of the arm and their nerve supply.

2) Enamorates muscles of pronation and supination of the arm and their nerve supply.

3) Serratus Anterior ( Origin, Insertion, Nerve Supply, Action and Effect of Injury)

4) Cubital Fossa ( boundaries, roof, floor, content)

5) Lympathic Drainage of breast.

6) Anastomosis around the scapula and elbow.

Ok lah, itu sahaja~

Ada maklumat lain akan dikongsi.

Sharing is caring.

Isn't sweet?

Thursday, December 9, 2010

Mari fikir sebentar

Salam alaik.

Sudah hampir 3 hari blog tidak berupdate. Baru sahaja tiga hari tak update. Untuk seorang pelajar perubatan, update dengan kekerapan 1 post untuk 1-3 hari adalah sangat luar biasa. Yelah, belajar medik kan sibuk. Ada sahaja masa nak update ya? Tak  revise ke?

Sebenarnya, ia bergantung kepada tuan badan itu sendiri. Jika dia rajin untuk update, maka blognya sentiasalah berupdate. Tak kisahlah dia belajar course apa pun. Tak semestinya, bila seseorang itu rajin update, maka dia tak revise. Betul tak?

Ok, tak dapat dinafikan, belajar makin susah. Semakin banyak benda yang perlu diingat. Physiology, tak terkata. Di Zagazig, sudah masuk Cardiovascular System. Laju. Dah lah, topik yang sebelum ini masih belum habis cover lagi.

SUSAH BELAJAR

Kadang-kadang, kita mungkin terfikir, mengapakah susah sangat belajar medik ni.

" Ah, banyaknya nak kena hafal"

"Apa pasal aku susah nak ingat Anatomy ni?"

" Prof ajar tak faham lah"

"Markah aku rendah wei"

"Aku nak nangis!"

Hakikatnya, mungkin itu yang selalu diucapkan oleh pelajar terutamanya pelajar perubatan. Eh, bukan mungkin tapi MESTI dan PASTI.

Ya.

Tak dinafikan, belajar medik bukan satu perkara yang mudah.Orang ramai dah pun mengakuinya.

Sedangkan, doktor pakar pun berkata sedimikian, apatah lagi kita kan?

 Tapi, dalam kepayahan itu, mengapakah masih ramai orang yang mahu menjadi doktor?

 Mengapakah masih ramai yang sanggup berbuat apa sahaja semata-mata untuk menyambung ijazah dalam bidang kedoktoran?

Sedangkan, doktor pakar pun berkata sedimikian, apatah lagi kita kan?

Al- Insyirah:6

Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan

Nah, ini jawapannya. Al-QURAAN MEMANG MENJADI PANDUAN HIDUP PALING BAIK.

Setiap kesusahan, ada kesenangan.

Bukankah manis sebuah epal jika bersusah payah untuk memetiknya di atas pokok tinggi, berbanding hanya mengutip epal yang jatuh di tanah?

Epal yang masih diatas pokok lebih segar daripada epal yang sudah jatuh.

Cuba kita fikir, adakah seseorang boleh menjadi seorang doktor pakar, jika tidak melalui semua dugaan belajar medik, HO, master dan phd?

Ok, kita buka lagi skop kita.

Fikirkanlah, adakah Allah nak berikan kita syurga jika kita kita tak berusaha untuk mendapatkannya?

Tentulah tidak bukan?

Sekarang, check kembali diri kita.

Kita mahukan markah yang tinggi dalam test dan exam, sedangkan kita sendiri MALAS nak revise apa yang dah diajar. Oh ye, malas?

MALAS

MALAS, alasan yang sama dan faktor yang sama.

Jika ditanya punca kegagalan pelajar medik terutamanyalah,

" Ala, soalan susah. Macam tak pernah belajar "

" Prof check ketat sangat. Sikit silap fakta pun nak ambil kisah"

Hei,

Cuba kau fikirkan masa kau tengah rawat pesakit nanti. Kau telah silap baca dan diagnosis CTG (Cardiotography) seorang pesakit, dan pesakit itu telah dihantar ke bilik pembedahan untuk Cesaerean section atas indikasi fetal distress(bayi lemas)


Kau nak tanggung risiko tu ke? Nyawa manusia bukan boleh dibuat main-mainlah.

Ok, kau mungkin kata begini

" Ala, masa dah jadi doktor nanti aku buat betul-betullah"

Aduh, manusia, manusia. Tak matang betul.

Kalau kau dah buat silap masa belajar, apatah lagi masa bekerja nanti.

Kalau kau tak belajar, macam mana kau nak dapat ilmu untuk rawat pesakit nanti?

Kalau dah tiada ilmu, maknanya AUTOMATIK lah nanti kau akan terkial-kial semasa bekerja nanti. Tak tahu itulah, tak tahu inilah.

Jadi, aku nak tanya,

Cuba kau bayangkan, kalau ada doktor yang "hampeh"(ada ciri-ciri tak cukup ilmu, malas) yang rawat ahli keluarga kau, kemudiannya dia buat silap. Akibatnya, ahli keluarga kau tu terpaksa menanggung akibat yang teramat sakit. Kau sakit hati tak? Kau marah tak? Kau geram tak?

Haaa.

Tahu pun geram.! Dah tu, kau tak fikir pula kalau berada di tempat yang sama.

Benar, memang manusia tak lari daripada melakukan kesilapan.

Tapi, kalau dah asyik lakukan yang silap yang sama untuk masalah yang sama, itu namanya TAK BELAJAR DARIPADA KESILAPAN.

Jadi, apa yang dapat dirumuskan?

Belajar adalah satu proses. Proses ini tidak mudah. Lebih-lebih lagi medik. Tapi, jika aku, kau dan kita semua bersikap MALAS, sudah pasti, proses itu menjadi INFINITI lebih sukar. Faham bukan?

Sebelum habis,

As-Saff,2

Wahai orang-orang yang beriman! Mengapakah kamu mengatakan sesuatu yang kamu tidak kerjakan?

Sebagai orang yang menulis, tanggungjawab yang lebih berat diletakkan untuk melaksanakan apa yang ditulis ini. Jadi, sama-samalah ya kita berusaha~

Bak kata kawan
r
" Tak kan nak masuk syurga sorang-sorang?"

p/s: dah semakin sibuk ya? Banyak benda nak bincang. And, ada satu langkah yang mungkin agak besar kot.

Monday, December 6, 2010

Relieve :)

Salam Alaik

It's Monday. And, my life in this world become shorter.

Today, is the last day for 1431 Hijriah.

And, I think that, I have ended this year what something useful, and will always be useful. InsyaAllah.

All things happened will have reasons.

Relieve, yes I had relived. Thanks Allah.

It's not the right time for me maybe. Maybe , someday or maybe, no. Haha. Just follow what Allah had done for me. InsyaAllah~

Time to build back myself. Life just once, and I will not going to waste my chance. (tekad!)

Although,it's looks hard, I think that should be easy . Allah, I want to love you first.

It's easy to fall in love with human being, but it's always hard to fall in love with Allah :(

Yes, I admit it.

Ok, now it's the time for repairing and improving.

2:216
(Al-Baqarah,216)

It's shows the answer. Now, time to apply it.

Pray for me, pals!

Honestly said, I'm feel very free. Allah still loves me.

"Allah menghapuskan apa jua yang dikehendakinya"

letak, genggam dan buang. Amin~

gtg to physio class.

Sunday, December 5, 2010

2 in 1

Assalamualaikum w.b.t

This post will be in English. Sometimes, I'm thinking that I should write more in English. So that, I can improve my English better. Of course, it will be a lot of grammatical errors. But, who cares? If we always afraid to write in English, when we will force to write it?

Okay, stop mumbling and talking unimportant thing. Let us proceed to the main content of this chapter.

Plato, an ancient Greek philosopher said that,

"The greatest mistake in the treatment of diseases is that there are physicians for the body and physicians for the soul, although the two cannot be separated."





Physicians in this context refers to the doctors. Yeah, Plato was right. Absolutely right!

Nowadays, many students just willing to be a doctor. No any extra values.Pity!

We, especially me, should and must have a dream just not to be a doctor, but more than that. DAIE.

Yes, daie. We should be daie, in order to spread da'wah. Are you forgot the main objectives of human tasks in this world?

Abidullah, Daieullah and Khalifatullah.

Yes, you should remember all this. No matter what had happened.

We can't deny that, many doctors nowadays, just be a doctor.Less spiritual value in them. That shouldn't be.

So, what we can conclude it?

We, especially the medical students, should take the additional value. What is that? "Ilmu Agama" . In addition, we're in Egypt. The land where many ulama' live here.

Guys,

"Thinking with your heart,and you can find the real truth".

Regards,
Drsyaef92

Jalan

Salam Alaik

Post kedua dalam masa setengah jam. Rajin walaweh update. Revise tak rajin macam ini pula.

Mac

Pilihan antara dua jalan. Hanya boleh memilih satu jalan sahaja.

Jpa atau Mara?

Itu yang menjadi kekusutan ya. Nak pilih yang mana satu. Sudah takdir, memilih untuk apply Jpa. Dan, seperti dijangka tidak dapat. Jika masa itu pilih Mara?

Mungkin, insyaAllah dapat Mara. Mungkin?

Mungkin, seterusnya, buat preparation di Sepang atau Kuantan. Mungkin?

Mungkin juga, ketika ini sudah berada di Alexandria. Buat ijazah sarjana muda di  sana. Mungkin?

Tapi , mengapa pilih Jpa?

Bukankah rugi? Lebih berpeluang jika memilih Mara?

Dengan memilih Jpa,

impian untuk membuat medik seakan kabur,

terasa tiada harapan lagi.

Bertambah lagi satu halangan kepada impian, UPU.

Asasi kejuruteraan. Sangat tak sesuai. Sangat! Engin bukan dalam jiwa.

Memilihlah matriks, dengan harapan seperti Gunung Everest

Untuk mengejar impian, seorang doktor :)

Tak berapa lama di matriks, parents membuat keputusan untuk menghantar ke Mesir.

Impian kembali bernyala, benarkah keputusan  yang dibuat?

Matrik vs Mesir?

Satu persoalan yang sangat panjang. Banyak dramanya. Boleh masuk drama swasta.

Akhirnya, selepas keputusan yang panjang. Mesir.

3 bulan bukan satu yang sekejap. Pergi ke Kelantan pula.

Jumpa ramai orang. Bukan mudah untuk dapat pengalaman itu. Manis, masam, semua rasa ada.

Oh, tak sangka. Tiba-tiba teringat pula. T.T

Akhirnya, sampai juga ke Zagazig.


The Land Where I Stand

Persoalannya?

Adakah pilihan itu salah?

Belajar banyak perkara, erti berdikari, erti keberanian dan macam-macam lagi dengan pilihan yang satu ini.

Jika tidak memilih pilihan yang ini, aku tak akan kenal Zagazians, benar bukan?

Aku tak akan merasai nikmat hidup di Zagazig. Bergaduh dengan orang Arab Zagazig , menunggu tremco ke Mahattoh, tak akan kenal orang yang aku rapat sebelum ini. Tidak!

Jadi, tak baguskah pilihan aku?

2:216
Al-Baqarah,ayat 216


Surah Al-Baqarah ayat 216. Diwajibkan atas kamu berperang,padahal berperang itu adalh sesutu yg kamu benci."Boleh jadi kamu membenci sesuatu,padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi(pula)kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu,Allah mengetahui,sedangkan kamu tidak mengetahui".

Ayat fevret!

Al-Quraan telah menunjukkan segala-galanya. Hanya kita sahaja yg sedar atau tidak. Tak boleh terlalu frust,sebab banyak lagi yg menanti kita kat depan. Hidup kan macam roda. Sekejap di atas,sekejap di bawah. Mungkin sekarang kita tak dapat apa yang kita mahu,tapi siapa tahu pada masa depan kan? Kan?



Lagu fevret all the time.Menusuk kalbu! Sila dengar. Penaik semangat.

Mengapa harus kita rasa kecewa
Sedangkan Tuhan lebih mengetahui
Apa yang terbaik untuk makhlukNya
Bukan ditakdir untuk menyeksa

Biarpun nikmat terasa berjauhan
Namun jiwa bagaikan tiada sempadan
Itu yang terbaik bagi setiap insan
Saling memahami
Redha dengan kehendak Ilahi

Ya Rabbi auzi'ni an asykur ni'matakallati
An'amta 'alayya wa'ala walidayya

Wahai Tuhanku ilhamkanlah daku
Supaya tetap bersyukur atas nikmatMu
Yang Engkau kurniakan kepadaku
Juga kepada ibu bapaku.


*Hayati dengan mata hati.


Dalam hidup, kita akan sentiasa berdepan denga keadaan dimana kita perlu memilih satu antara dua. Itu sudah pasti. Kita mungkin tidak boleh mengambil kedua-duanya. Tetapi, setiap jalan itu pasti ada kebaikannya walaupun kita BUTA akan kebaikan itu. Kasihan manusia.


Kita boleh merancang dengan penuh teliti dan terbaik, tetapi Allah adalah sebaik-baik perancang.


3:2

Salam alaik

Hujung minggu yang agak memenatkan , mencabar, menarik dan sibuk. Rasanya lah.

Khamis.

Balik kuliah pukul 3.30. Cepat-cepat balik rumah, kemas barang dan online. Nak pergi ke Cairo. Masa ini dah pening. Apakah yang hendak dibawa ke sana? Memang tiada bakat bab-bab persiapan ni. Akhirnya, bawa beg traveler dengan muatan yang penuh. Sebab apa boleh penuh? Sebab pergi sumbat sekali laptop dalam tu. Mana tak sendatnya. -.- . Yelah , dah siap pinjam broad band orang tu. Broad band? Ada cerita disebalik broadband itu. Sedih~

Keluar ke Mahattoh untuk ambil tremco ke Cairo. Sempat beli satu makaroni daging untuk alas perut. Tak makan nasi sehari kot. Lapar oo lapar. Bertolak dari Zagazig pukul 510 petang. Duduk je lah dalam tremco tu. Bukan boleh baring pun, jauh sekali untuk study.

Tremco macam roller coaster. Laju yang amat. Macam kat Genting. Belum campur skil mencilok pemandu tremco itu. Layan je lah. Sampai ke Cairo dalam pukul 7, dan turun di Awal Makraam. Betul-betul dekat simpang di tengah-tengah jalan. Bayangkan je lah. Selepas itu, pergi ke bank HSBC. Check baki duit. Ouch! Banyak dah guna rupanya. Kena jimat sedikit~

Pergi ke City Star. Tengok Harry Potter. Ok, terpaksa tengok sebab ikut geng. Dan, membosankan. Sampai boleh tertidur dalam cinema tu. 3/5 untuk Harry Potter. Baca novel dia lagi best. Lebih kurang pukul 12 malam, pergi ke rumah kawan di Hayyu Sabiq untuk tidur.

Jumaat

Bangun pukul 6 pagi. Lepas buat perkara basic, terus online. Sampailah, Shauqi, ajak pergi kedai. Sejuk lah juga. Pergi makan nasi arab dengan rubu' ayam. Tak boleh lawan hadra maut. Ouch. Ketagih hadra maut.
Sampai dirumah, menawarkan diri untuk masak nasi lemak. Pergh. Orang Zagazig masak. Walaweh. Rasa dia? Alhamdulillah lah. Tiada yang dilaporkan mati keracunan.

Petang itu, pergi ke Rabaah untuk ke Rumah Johor. Terpencil. Satu-satunya rumah negeri di kawasan Rabaah. Lepas daftar dan letak semua barang, kembali ke Hayyu Sabiq untuk ke Husin. Apa yang ada di husin? Ada masjid Saidina Husin dan dekat dengan masjid Al-Azhar. Sempatlah juga untuk ke makam Saidina Husin. Ada bahagian kepala sahaja rasanya.

Selepas solat Maghrib, pergi ke Pasar Khalili pula. Macam uptown lah. Ramai pelancong yang datang. Dan, kebanyakannya adalah Cina. Tak hairan lah kalau orang Arab mesir selalu menghanjeng "Ni hau ma". Kat sini, beli kertas papyrus. Cantik la kot. Berbaloi-baloi. Then, ada orang minta beli cili kering. -.- Pergi jalan-jalan lagi untuk cari cili kering tu. Berjumpalah juga. Satu kilo, thalatiin. Tak tahu lah mahal atau murah. Tak pernah beli kat Mesir. Biasalah, orang bawa stok banyak dari Malaysia~

Balik semula ke Rabaah. Masa ini lah sesat. Huih. Naik teksi dari Sabiq ke Rabaah. Tapi, dah berhenti jauh dari tempat yang sepatutnya turun. Kena jalan kaki seorang diri dan gelap-gelap. Takut? Eleh. Buat biasa sudah. Lelaki la katakan.

Di rumah Johor, berlakulah tragedi. Broad band Muja tak boleh guna. Oh tuhan! Mati la walaweh. Bila check balik , bahagian cip dia patah. Ok. Serius aku takut.

Sabtu

Pagi tu, pergi buat apa yang telah dirancang. Kalau ada rezeki, adalah. Kalau takda pun, ok je. Sebab, memang tak rancang pun. Kalau dapat, konfem balik Malaysia lah jawabnya. Haha. Naik Emirates lagi.

Bersedia untuk balik ke Zagazig. Berdikari untuk balik. Tanya orang Arab bagaimana hendak ke Mauaf Hasyir untuk ke Zagazig. Nasib baik boleh cakap Arab syuwaiyah-syuwaiyah.

pukul 2 petang: Zagazig

Ok, bosan lah post ni. Tiada apa yang menarik pun. Abaikan je lah. Tengah cari mood untuk post yang lain.

p/s: tengok Harry Potter?