Followers

Thursday, January 13, 2011

Cerita Syita'


Alhamdulillah .

Satu hari yang biasa.

Test kecilan Biochemistry dilalui dengan baik sahaja. Jawab dengan ok.

Banyak benda baru diketahui pada hari ini. Terutamanya semasa kelas Biochem.

Selain daripada reverse transcriptase, translation dan perkara sama waktu dengannya., dapat juga mengetahui tentang perkahwinan orang mesir.

Lecturer yang beritahu. Sangat best!

Well, it'll be another post about it. Insya Allah.

*
Sekarang, di Zagazig dan seluruh Mesir amnya sedang mengalami musim sejuk atau bahasa Arabnya dipanggil  sebagai Syita'.

kau tengok sendiri.


Tersangatlah sejuk ketika ini. Fuh!

Average suhu dibawah 10 celcius. Memang sangat sejuk. Kadang-kadang, memang menggigil lah.

Nak pergi kelas pun rasa malas. Nak tidur je di rumah. -.-

Tapi, tak boleh.

Not attend the class is serious crime for a medical students.

Ingat tu kawan-kawan.


"banyak kebaikan pada musim sejuk; diturunkan padanya barakah, dan dipanjangkan malamnya untuk berqiamullail, dan dipendekkan waktu siangnya untuk berpuasa." (riwayat Ibnu Mas`ud)


Logik bukan?

Itu lah kelebihan musim sejuk tanpa kita sedar. Peluang nak tambah pahala itu ada sahaja. 

Tinggal diri kita sahaja nak rebut peluang itu atau tidak.

Jadi, mari kita hayati musim sejuk ini dengan sebaiknya.

Musim sejuk bukanlah masanya untuk kita bermalas-malasan di katil, berselimutkan saratoga.

Tapi, masa yang sesuai untuk menambahkan saham akhirat kita.

*

Seterusnya, alang-alang dah cerita pasal musim sejuk ini. Cerita habislah. Ye tak?

Sekali pukal terus.

Musim sejuk ni kena prepare sedikit persiapan dia. 

Kalau tak prepare,mati kesejukan lah jawab dia. Sejuk yang teramat.

Ok. Jadi, disini adalah persiapan yang boleh dibuat.

Tengok gambar je ye. Hehe.

1)
ni pakai masa nak pergi sinai je kot?


2)
Ini option kot. Aku tak pakai sangat pun. HEHE.
 3)
Yang ni penting sangat. Namanya, saratoga. Selimut tebal. Kalau tak da ni, memang menggigil lah tidur.


4)
Ini pun penting! Kalau tak da ni,memang tak mandi pagilah jawabnya. Nama dia Saqonah.

5)
Yang ini,nama dia Difayah.Memanaskan bilik. Haha. 
Itu yang asas lah. Paling mesti kena adalah winter coat dengan saratoga. Hehe.

Strawberi sangat berlambak. sekilo 4 genih,bersamaan lebih kurang RM2.40. w h o a!


*

Tak percaya Zagazig ini sejuk ye? Sejuk sangat weh. Tak da salji yang turun je.

Mari tengok bukti. 

Salam Sednawi, Kafr El-Zind, (830 pagi)

1)
sekitar kawasan rumah, Salam Sednawi.

2)
sekitar ke gamaah. Kafr El-Zind.

Macam London bukan?

" Musim sejuk, walaupun tak disukai bila merasainya,masa musim panas nanti kehadiranmu sangat dinanti"

Okay, penat sudah.


No comments: