Followers

Saturday, February 19, 2011

Lelaki, Perempuan dan Hydrogen







Entri kali ini mungkin luar alam sedikit. Yang pastinya, tidak menyentuh sensitivitilah. Nanti tak pasal-pasal kena banned.



Ok, mari kita mulakan.


* Atom : The smallest neutral particle of an element.


* Molecule : A neutral particle consists of similar non metal atoms which are covalently bonded.


 Hydrogen gas Before the two atoms of hydrogen share the same electron to make 'H2', each of them needs to be near to each other. The nuclei of one of the hydrogen atoms will be attracted to the electron density of the other hydrogen atom and vice versa. However, at the same time, the nucleus from both the atoms will try to repel each other as far as possible. At the end, the two hydrogen atoms can share two electrons to form hydrogen gas.


Boleh faham bukan konsep dia ini?


Sekarang kita aplikasikan  dalam kehidupan kita. Atom itu adalah lelaki dan juga perempuan. Fitrahlah, lelaki menyukai perempuan dan perempuan menyukai wanita bukan ? 


Jadi, seperti atom itu, katakanlah seseorang si Syaufiq(bukan nama sebenar) menyukai Qistina(bukan nama sebenar), si Syaufiq akan cuba untuk mendekati Qistina bukan? Kebetulan lah pula, Qistina turut juga menyukai Syaufiq. Jadi, dah boleh agak bukan apakah yang berlaku ?


Ya, Syaufiq dan Qistina akan saling tertarik dan seterusnya terhasil satu bond(relationship in life context).


Ini yang dipanggil Attraction Force dalam perhubungan.


Kalau tiada rezeki, maka tiada bond yang terhasil.


Tetapi, seperti Covalent bond, tetap akan ada Repulsive Force dalam proses itu disamping Attraction Force itu sendiri.


Seperti kitalah, (terutamanya yang menulis. Orang lain tak kot?). Syaufiq menyukai Qistina. Tiap-tiap hari dia berharap untuk bertemu paling kurang pun  terserempak dengan Qistina. Tiap-tiap hari rasa rindu. Makan tak kenyang, tidur tak lena mahupun mandi tak basah. Kamu semua macam ini ke?


Tapi, bila Qistina berada di depan mata Syaufiq (face to face), secara automatik perasaan malu akan muncul. Mulalah tergagap tak pasal-pasal, tangan kuis sana sini dan macam-macam lagilah. Perasaan malu ini boleh dikatakan sebagai Repulsive Force. Repulsive Force ini yang menjaga Syaufiq ni daripada buat kerja yang tak sah. Haha. Tak, repulsive force ini yang menjaga iman Syaufiq daripada "bermesra" dengan Qistina.


Faham bukan ?


Jika lihat kembali kepada statement mengenai Hydrogen gas di atas tadi,


"The nuclei of one of the hydrogen atoms will be attracted to the electron density of the other hydrogen atom and vice versa. However, at the same time, the nucleus from both the atoms will try to repel each other as far as possible. At the end, the two hydrogen atoms can share two electrons to form hydrogen gas."


Apa yang dapat dibertahu disini ialah, ianya adalah fitrah untuk seorang lelaki menyukai seorang perempuan dan cuba untuk mendekati si perempuan itu( Attraction Foce). Tetapi, perasaan malu dan iman yang ada dalam diri lelaki itu menghalang dia daripada mendekati perempuan itu(Repulsion Force). 


Tetapi, jika sudah ditakdirkan Allah yang si Syaufiq itu memang jodoh si Qistina, tak akan kemana-mana juga mereka (Covalent Bond).


Kata kunci disini ialah jodoh. Benar bukan, Kalau dah ada jodoh tak kemana-mana pun.


Konklusinya


1) Fitrah lelaki suka perempuan, perempuan suka lelaki.


2) Malu dan iman yang membatasi pergaula melebihi batas antara lelaki dan perempuan.


3) Jodoh itu kerja Allah. Kita manusia tak tahu bukan ?  :)


Ok, itu sahaja sesi kelas sasains(sastera+sains) kita.


p/s: 


1)read from other blog and improve it.


2) Cerita tidak kena mengena antara yang hidup dan mati.













7 comments:

-ArA-NaDeA- said...

waa..good one! =)

amir baim said...

wah..macm xlme dh nk mkn nsik minyak~

Syaef said...

ara nadea : thanks ;)

baim : motif ? aku lama lagi kot. ehe

Aishafarhana Radzi said...

nice works!!!..like it!

Syaef said...

kak ecah : thanks!

aLong baik said...

mula menunjuk bakat?

Syaef said...

adiy : bakat apa?