Followers

Sunday, July 31, 2011

Tahun Pertama Aku

Bismillah.

Mood: Pasca selepas result.

Sudah setahun aku belajar ilmu medik di bumi zagazig. Fuh! Alhamdulillah. Ada 5 tahun lagi insyaAllah untuk mendapatkan ijazah yang pertama.

Jadinya, bagaimanakah dengan tahun pertama (?)

September : Baru datang ke Zagazig.

Oktober: Kuliah bermula secara rasminya. Menghadapi masalah untuk catch up study pada mulanya. Masuk pertandingan debat dan berjaya masuk ke peringkat separuh akhir. Not so bad la kan (?)

November: Raya haji pertama di luar negara. Meriah lah juga.

Disember : Bulan bersedih. Macam-macam jadi bulan ni. Oh ya, aku deactivate facebook pada bulan ni.

Januari : Rusuhan di Mesir. Winter break yang tak disangka-sangka.

Februari : Malaysia ! Rezeki untuk duduk dua minggu di Malaysia. Alhamdulillah.

Mac : Kembali memulakan kuliah setelah beberapa bulan tertangguh.

April : Pra exam. Mula terasa cuak nak final.

Mei : Akhirnya, final exam yang menyeksakan selama dua bulan bermula.

Jun : Satu bulan yang penuh stress dan tekanan jiwa.

Julai: Exam habis. Cuti. Result.

Okay, itu summary hidup aku secara ringkasnya.

Jayyid Jiddan.

 Itu keputusan yang diperolehi.Aku rasa ok lah dengan keadaan aku yang tak study sangat dekat rumah.( Fyi, aku serius study masa dekat muzium Anatomy sahaja. Dekat rumah, laptop yang jadi pengacau. Haih). Aku takdalah rajin macam housemates aku yang lain. Time diorang semua rajin study, aku dok pergi masak macam-macam jenis masakan. Dok sibuk kerja lain. Aiseh.

Apa pun, aku tahu yang tahun depan keadaan aku akan jadi lagi sibuk daripada sekarang. Masa untuk study memang terhad sangat nanti. So, kena mulakan daripada awal study. Jadinya, ini sebahagian daripada rancangan aku untuk study semasa di Malaysia nanti.


1) Buat analisis past year questions setiap subjek.

2) Baca and cuba untuk study Head and Neck.

3)Buat nota siap-siap untuk Physiology (Important Topics).

4) Baca Physchology (Baik mula baca sekarang. Boleh save banyak masa nanti xD)

5) Mencari muqoror pelajar second year tahun ini untuk dijadikan sebagai arkib.

InsyaAllah boleh punya ! Tahun depan Mumtaz ! Oh yeah !

Okay, aku rindu sangat suasana nak pergi kuliah pagi-pagi, dengar lecturer mengajar dan banyak lagi.


Selamat tinggal First Year, Selamat Datang Second Year ~

Tuesday, July 26, 2011

Result

Bismillah.

Alhamdulillah. Result exam sudahpun dikeluarkan. Mungkin tak dapat Mumtaz seperti yang diidamkan, tapi aku bersyukur kerana masih bernasib baik daripada sesetengah orang yang lain.

(Even aku rasa aku agak sedih juga sebab tak dapat mumtaz. Hehe)

Mungkin aku tengah bergembira dengan keputusan aku ini. Tetapi, ada kawan-kawan aku yang kurang berjaya. Kadang-kadang, rasa sedih itu tiba-tiba datang. Aku tahu bagaimana perasaan "gagal" tu camna.

Tak lupa juga, kita dah usaha bagai nak rak tapi hasilnya tetap tak seperti yang kita harapkan. Rasa tidak adil bukan (?) Orang yang belajar lebih kurang sahaja tetapi dia dapat result yang gempak. Rasa sangat tidak adil.

Sakit ! Bukan sakit fizikal tapi sakit di bahagian hati.

Pernah tak kau terfikir apa perasaan kau melihat kawan-kawan kau berjaya tetapi diri kau kurang berjaya (?)

Mesti rasa cemburu yang amatkan (?)

Itulah yang mereka (kurang berjaya) ini rasakan. Sakit, cemburu dan semuanya.

Kepada mereka yang berjaya, tahniah dan teruskan usaha. Tak semestinya mumtaz dan jayyid jiddan tahun ini, mumtaz dan jayyid jiddan juga tahun depan. Tak lupa juga, hormati rakan-rakan yang kurang berjaya itu. Mereka tidak dikurniakan rezeki yang lebih baik sahaja berbanding kita.

Kepada yang kurang berjaya, ini bukan pengakhirannya. Ini cuma satu halangan kecil dalam kehidupan. Bangun kembali dan terus maju ke hadapan okay (?)

Ingatlah, manusia merancang tetapi sesungguhnya Allah juga sebaik-baik perancang .

Sunday, July 24, 2011

Kawan

Bismillah.

Sudah lama tak tulis di blog. Berminggu-minggu sudah. Cuti la katakan. (Cuti la sangat !)

*
Kawan

Serius cakap yang aku tak punya banyak kawan. Mungkin sebab aku bukan jenis yang peramah sangat rasanya. Aku rasa aku boleh kira dengan jari jumlah kawan-kawan yang menepati definisi sebenar kawan.

Semasa sekolah rendah, aku suka disisihkan. Okay, ini cerita betul. Kadang-kadang lebih suka buat kerja sendiri. Pernah tak cikgu-cikgu minta kau tulis siapa kawan baik kau dalam kelas? Aku sangatlah berharap jika ada sesiapa yang menulis nama aku. Tetapi tiada. Sedihlah juga kan.

Kadang-kadang, aku memang bersikap paranoid terhadap orang lain. Mungkin disebabkan persekitaran kot?
Aku malas untuk  mengakuinya tetapi kena bersikap jujur juga kadangkala. Orang lain selalu menggunakan diri aku untuk kepentingan diri mereka sendiri.

"Kawan gembira mudah dicari, kawan menangis susah dijumpai"


Aku memang telah merasakan kebenaran peribahasa ini. Apabila aku dalam keadaan senang, ramai je yang ada. Tapi, apabila aku ada masalah ? Ok, jangan salah faham dengan aku. Ada sahaja kawan-kawan yang prihatin. Tetapi jumlah mereka sedikit sangat.

Tapi, membesar dalam keadaan seperti ini yang telah banyak mematangkan diri aku.  Terima kasih kepada kawan-kawan "ketika gembira" saya.

Anda memang telah banyak membantu saya !

Wednesday, July 13, 2011

Quick Update

Bismillah.

1) Blog lama tidak berupdate. Kesibukan mungkin menjadi punca. Tiadalah sibuk sangat cuma mungkin terasa agak malas.

2) Tidak berjalan sangat cuti kali ini. Ada tugas yang perlu diselesaikan. Tetapi, masih sempat untuk pergi ke Cairo dan Mansoura. Ok lah tu bukan (?)

3) Isu Bersih 2.0 . Hangat diperkatakan sekarang ini. Tetapi, aku bersikap natural dalam perkara ini.

4)Demonstrasi adalah salah satu ekpresi rakyat terhadap pemerintahan. Itu satu fakta. Dah berkurun benda tu berlaku.

5) Rakyat mempunyai hak terhadap negara. Menteri hanyalah pemegang amanah.

6) Jangan mudah menghukum tanpa sebarang bukti dan fakta.

7) Ini sekadar update ringkas.

Sunday, July 10, 2011

Lukisan Demokrasi


Bismillah

Warna demokrasi yang selama ini,
Diagung-agungkan,
Mula pudar serinya,
kerana tangan-tangan kotor,
yang tidak bosan menconteng,
lukisan keadilan di negara ini.

Aku bukan menyokong sesiapa,
Aku hanya  pemerhati lukisan itu,
yang mahukan warna demokrasi,
terus kekal menawan di negara ini.

Demokrasi seperti yang dititahkan,
oleh seorang Yunani, Plato namanya,
pemerintahan untuk rakyat,
dari rakyat, oleh rakyat.
Adakah mereka tidak sedar (?)
Apakah erti itu demokrasi itu sendiri.
Mungkin sudah tiba masanya,
demokrasi itu bertukar ganti.

Kuning atau merah,
Biru atau hijau sekalipun,
Apa yang aku hanya mahukan,
keadilan di negara ini,
ditegakkan kembali.

Aku adalah sang rakyat,
maka, aku punya hak !

- saya, sang pencerita adalah neutral. Apabila ditanya pendirian saya, maka laju saya berkata, "neutral"-

Monday, July 4, 2011

English Essay

Bismillah

Malaysia, is a country that is located in Southeast Asia. It consists of thirteen states and three federal territories. Divided by South China Sea, Malaysia is separated into two parts,Peninsular Malaysia and Malaysian Borneo. The name of Malaysia, has been used to refer the whole Malay Archipelago. Malaysia is a democratic country having Yang di-Pertuan Agong as the head of country and the Prime Minister as the head of government. The Prime Minister was being elected during General Election of Malaysia. Meanwhile, the Yang di-Pertuan Agong was chosen from the  rulers of 9 Malay states,taking turn in rotation. Malaysia is a unique country because it is multi -ethnic, multi -lingual and multi-cultural country. Malays, Chineses, Indians, Ibans and several other ethnic groups had made the population of Malaysia. Each groups have their own characteristics. That is the uniqueness of Malaysia. For examples, the Malays will have have their Hari Raya Puasa, the Chineses have their Chinese New Year and the Indians have their Deepavali  for their grand festival. In addition, each ethnic group have their own special cuisines and foods. If the Egyptians have basbussah and hadramaut, the Malaysians also have their own special cuisines. Ketupat, rendang, yong tau fu and capati, are some types of Malaysian's cuisines that are  not only delicious but also famous around the world. The official language of Malaysia is Bahasa Malaysia although other languages are also widely used such as English and Mandarin . Petronas Twin Towers and  Kuala Lumpur Tower are some examples of monuments that located in Malaysia. Petronas Twin Towers is one of the highest buildings in the world with 451 metres in height.  Furthermore, Malaysia have many beautiful and attr attractive tourism destinations. Every year, millions of people came to Malaysia for their holiday. Malaysia-Truly Asia.

Upgraded. Thanks to Anonymous, Safwan, Aisyah, Nabilah and all. :)

Sunday, July 3, 2011

Langit dan Pelangi

Langit dan Pelangi


Semuanya senyap diam,
Tiada apa yang terluncur oleh kata-kata,
Gelap tanpa sebarang warna,
Manakah menghilang (?)
Lakaran warna inda itu semua,

Mungkin telah ditelan rakus,
oleh hitam pekat.


Tanpa sedar, tanpa waras,
Pelangi cerah itu menghilang,
tiada lagi sang merah dan yang lain,
menceriakan aku sang langit putih,
yang kosong pucat.
Apabila melihat keesokannya,
ku tercari-cari dimana pelangi itu menghilang,
Tapi hampa.


Aku berfikir dan terus berfikir,
Mengapakah mereka sang pelangi menghilang ?
Adakah aku sang langit telah berbuat salah ?
Terus bertanya tanpa aku mengetahui,
apa yang telah terjadi.


Ah, pelangi !
kemanakah kau pergi ?
Aku mahukan pelangi itu !
Yang mampu menceriakan aku sang langit,
apabila hujan ribut membadai,
Kemanakah kau ?


Ya, mungkin akan ada pelangi baru,
Tetapi aku mengharapkan kau,
sang pelangi yang satu,
Tidak akan sama antara kau,
dengan pelangi yang baru.
Tidak sesekali pernah akan sama !


Sang Pelangi yang satu.


*setiap orang ada tafsiran yang berbeza. Terpulang pada sang diri untuk merungkainya.

Pelangi Kehidupan

Bismillah.

Pelangi Keajaiban


Ianya satu kekeliruan,
Kadang-kadang, tidakku mengerti,
Apakah yang terjadi (?)
Aku tidak tahu,
Apakah yang mahu diriku mahukan,
Terperangkap antara dua garis sempadan,
Dua paksi yang berbeza.


Tak semuanya bisa digapai,
Tak semuanya bisa diperolehi !
Aku tahu itu, sangat tahu,
Tapi aku yakin,
Yang aku bisa melakukannya !


Siapakah yang mampu memberi jaminan,
Akan terus mendung di esok hari (?)
Tidak, aku percaya bahawasanya,
disebalik kegelapan mendung tika ini,
Akan muncul jua sinar sinar pelangi,
penawar kesedihanku masa sekarang.


Takdir mengatakan tidak,
Tidak akan ada secebis pun peluang,
Tapi aku percaya apabila,
sang Tuhan menunjukkan kehebatannya,
satu cahaya keajaiban
Mampu dijelmakan megah.


Aku percaya akan itu ~


Tersurat dan tersirat.

Cukup, aku dan kau semua yang tahu menafsirkan hikayat ini mengikut cara masing masing.

Persoalan (?)

Bismillah.

Entri kali ini aku mahu orang berfikir sedikit. Yelah, banyak je entri yang macam santai-santai. Kadang-kadang kena tulis yang boleh berfikir juga ye dak (?)

Aku jenis orang yang suka berfikir. Bukan nak bangga tapi itu hakikatnya. Salah satu ciri orang yang lahir bulan November rasanya. Jadinya, aku ada tendency yang kuat untuk bertanya. "WHY and WHY (?)"

Aku rasa kadang-kadang orang agak annoyed dengan aku sebab banyak bertanya yang mendalam-dalam dan yang agak tak logik akal. Tapi, itulah. Kau kena berfikir baru sentiasa maju ke hadapan, bukannya terima bulat-bulat.

Pernah tak kau berfikir, mengapakah aku hidup (?) Mengapakah aku nama polan si polan (?) Mengapakah aku minat benda ni (?) Mengapakah kalau nak beli barang kena gunakan duit (?)

Tengok, hidup kita memang penuh dengan persoalan. Setiap benda yang kita lakukan memang boleh sentiasa dikaitkan dengan tanda (?)

Aku memang cuba mencari jawapan untuk setiap soalan yang datang. Ya, dengan AlQuraan. Paling lengkap dan paling sempurna. Tapi itu tak bermakna aku atau kau perlu untuk tidak mengkaji benda lain.

Even paderi-paderi Kristian pun mengkaji tentang Alquraan, why not kita kaji pula tentang Bible diorang.

Ok, Alquraan pun tak habis nak kaji, nak kaji bible. Kolot betul pemikiran.

Landasan ilmu tak semestinya terletak pada satu sumber sahaja. Kena cari sumber-sumber lain baru dapat cari jawapan yang terbaik.

Berapakah ramai yang tahu tentang Das Capital, Mein Kampf dan yang sewaktu dengannya (?)

Orang kata ini semua doktrin-doktrin yang salah ! Tapi berapa ramai yang kaji kesalahannya (?)

Itulah. Orang Islam selalu cakap berapi-api, tapi perbuatan kosong.

That's why Jews conquer our world nowadays.

Mereka Yahudi, mengkaji, membaca, menganalisis ! Kita orang Islam (?)

Leka dengan bangunan-bangunan tinggi yang ntah-apa-apa fungsinya.

Lagipula, berapakah ramai yang tahu beza antara Zionis, Yahudi dan Israel (?)

Dem. Ikut membuta tuli tanpa tahu apa-apa yang betul terjadi.

Sebab itu, Allah turunkan Surah Al-Alaq: 1-5 sebagai wahyu awal kepada Nabi Muhammad S.A.W.

Ok, atas seruan itu, aku mahu gunakan selang masa yang ada ketika cuti ini untuk mengkaji serba sedikit tentang semua ini.

" 30 Hari Mencari Diri"

p/s :

Histo oral (?)

Alhamdulillah. Walaupun disoal bersama-sama dengan pelajar-pelajar yang power, Kak Munirah dan Saiful Amri, aku still boleh buat yang terbaik.

Let the rest to Allah.

Friday, July 1, 2011

Histo

Bismillah.

Histology Written- Done (!)

Puteri Gunung Ledang, idaman hati,
Walaupun agak mustahil sekali,
Berlalu sudah,tanpa perlu memikirkannya lagi,
Histology written kini menjadi tulisan diari.


Alhamdulillah, peperiksaan bertulisHistology sudah pun tamat. Apa macam (?)

Kan aku dah kata, Histology is a silence killer. Dah memang tahu dah Histology itu susah. Nasib baik aku dah mind set awal yang Histology memang soalan-soalan dia boleh membunuh.

Eh, aku takdalah dapat jawab semua. Serius, banyak hentam. Tapi aku bersyukur sangat sangat sebab tak stuck time menjawab. Alhamdulillah. Dapat kertas soalan je dah boleh terus jawab. :)

1) Basal specialization- ok.

2) CT cells and mast cell- ok

3) a) cartilage cells- 50-50  b)Haversian System- 50-50

4) a) Neutrophils- ok  b) Nerve Fiber- ok la kot.

5) Sarcomere- Ok. Hentam la juga

6) a) Artery- soalan aku paling tak tahu dan aku hentam sebab aku tak baca. xp

b) Lymphoid Nodules- ok. Dah jangka benda ni keluar.

MCQ- Seperuh dapat jawab, separuh main jawab je. Betul atau salah (?) Wallahualam.

Btw, aku terlupa tulis set MCQ kat kertas jawapan.The heck -.-'

Apapun, bertawakal dan berdoa sahaja yang termampu setakat ini. :)

Ok ,mahu mula risau untuk keputusan exam. Apabila memikirkan tentang result, arghhhh !

Takpalah, Allah tahu mana yang terbaik. InsyaAllah.

Dan aku rasa aku memang perlu risau dan jangan berasa yakin.Sebab (?)

Sejarah telah membuktikan bilamana seorang manusia bernama Syaufiq Effendy terlalu yakin, dia akan rasa kecewa sangat-sangat.

Jadi, mari rasa bimbang.

.
.
.

Hoi, exam belum habislah ! Oral Histo dan English.