Followers

Tuesday, October 25, 2011

Kenapa eh (?)

Bismillah,

Tanpa disedari, sudah hampir 2 minggu kuliah perubatan Universiti Zagazig bermula. Walaupun masih tak sibuk dan tak pack, tekanan mulalah juga dirasai. Banyak benda yang perlu dibaca dan dihafal. Kena mula belajar daripada awal la bukan (?) Nanti masa exam, dah tak perlu susah susah sangat nak tension segala bagai. Haha

Btw, mengapakah sekarang ini asyik rajin nak update blog je ni ha (?) Huhu. Aku tengah cuba mengembalikan skil menulis aku yang lama menghilang ke mana entah. Haha.

Mungkin aku seorang je lah yang pelik kot (?)  Mengapakah ramai yang nak membeli hard disk (?) Mengapakah ramai yang beli handphone power power (?) Mengapakah ramai yang membeli gadget techno yang superb gilak (?)

Err, mungkin korang ada alasan tersendiri. Tetapi aku sampai sekarang masih tiada alasan yang kukuh untuk beli semua benda tu. Sebab itu aku tak beli barang barang yang dimentionkan di atas itu.

1) Aku tak suka sangat tengok movies dan kumpul movies, itu bermakna aku tak perlukan sangat hard disk. (Apa yang aku lihat, orang selalu gunakan hard disk untuk kumpul movies).

2) Aku selesa dengan Nokia E63 aku yang dibeli setahun lepas. Walaupun tak power cam blackberry, tetapi function dia tetap sama ja. Asalkan boleh call dan mesej orang pun ok dah ye dak (?)

3) Gadget gadget techno not my interesting at all. Aku lebih interesting dengan buku,novel dan komik. Huhu.

Well, setiap orang ada kesukaan masing masing ye dak (?)

Pen off.

Monday, October 24, 2011

Minggu ini

Bismillah,

Satu minggu yang penuh dengan cerita dan kejutan aku rasa. Pelbagai benda berlaku dan banyak juga yang masalah yang muncul.

Serius, aku rasa agak tertekan ketika ini. Tapi tiadalah tertekan sangat. Tertekan yang biasa-biasa je lah. So, hanya mampu berkata maaf kepada sesiapa yang mungkin terasa semasa dalam proses tertekan ini. Lagipun,aku berada dalam keadaan tidak sihat ketika ini. So, lagi tinggilah tendency untuk berasa moody dan tertekan ketika ini.

Maaf sebab dah lama tak dapat menulis entri yang extravaganza. Tiada idea langsung untuk menulis ketika ini. Banyak benda yang perlu difikirkan ketika ini. Sama ada masalah pelajaran mahupun masalah peribadi. Dan memang masalah-masalah ini mungkin menjadi punca kepada demam aku secara tiba-tiba. Mungkin juga aku demam sebab perubahan cuaca, Entahlah, tak tahu mana satu sebabnya.

Btw, mungkin ramai yang telah memandang lain macam terhadap aku. It's okay. Peoples thought right (?) Tetapi apa yang aku boleh buat hanyalah  penjelasan semula. Aku memilih untuk berpendirian neutral dalam hal-hal persatuan ketika ini. Walaupun, mungkin telah berlaku imbalance dalam keneutralan ini disebabkan kata-kata orang. Tetapi aku memilih untuk dengar dan fikir terlebih dahulu untuk apa-apa keadaan sekalipun. Dan jika aku memikirkan benda itu tidak okay dan perlukan penambahbaikan, aku tak teragak-agak untuk bangun dan menyuarakan pendapat secara spontan dan realiti. Bukannya menjadi keyboard warriors di facebook. Mouth talks better than your hands, pals.

Tanpa kesedaran aku sendiri, mungkin aku telah mencipta ramai musuh. Kesalahan aku sendiri.  Maaf kepada semua. I'm trying to be nice to all peoples.

Okay, foramina in skull make me sick.

Pen off.

Monday, October 17, 2011

Luahan hati (?)

Bismillah.

Alhamdulillah. Kuliah telahpun bermula dengan baiknya walaupun ada masalah luar kelas yang sedang cuba diselesaikan. Direct to the point, mengenai isu perubahan kelas.Apapun, minta maaf terlebih dahulu kepada semuanya jika ada terkasar bahasa dan terguris kata. Maafkan.

Apakah pendirian aku mengenai isu ini (?)

Seperti pernah aku katakan dan selalu saya ucapkan, aku redha dengan perubahan kelas.  Tapi lebih kepada dalam pengekalan kelas berbanding perubahan kelas.

Ya, aku memang sangat tak nafikan yang usaha PERUBATAN Cawangan Zagazig untuk merubah susunan kelas merupakan  satu langkah yang sangat baik. Hujah tiga perkara yang dikemukakan iaitu akademik, rumah dan ukhuwah adalah merupakan hujah-hujah yang efektif dan penuh kebaikan. Tetapi tak semestinya tiada keburukannya. Ingat ! setiap perkara ada pro's dan con's nya bukan (?)

Mengapakah aku lebih cenderung kepada memilih untuk mengekalkan perubahan kelas ketika ini (?)

Aku tak mengatakan sampai bila-bila dan sampai grad, aku masih akan menyokong pengekalan kelas. Tidak. Aku mengatakan pengekalan kelas hanya perlu untuk jangka masa pendek ini. Mengapakah aku berkata demikian (?)

Antara sebab mengapa aku "menentang" perubahan kelas ketika ini ialah perubahan kelas ini dibuat dengan keputusan yang mendadak tanpa ada perbincangan dengan batch aku sendiri. Aku tak merasakan effect dia akan jadi sebegini besar jika berlakunya prosedur yang betul dan tepat dalam merubah struktur kelas ini. Apakah yang aku katakan prosedur betul dan tepat (?) PCZ dan batch kami sendiri bersemuka daripada awal , berbincang dan membuat prosedur yang sepatutnya. Itu yang aku rasa  perlu dilakukan daripada awal.

Pelaksanaan idea melalui hierarki. Ya, usul yang telag dipersetujui semasa Mesyuarat Agung Tahunan dahulu. Pelaksanaan sesuatu keputusan dengan mengikut prosedur. Langkah demi langkah.

Seterusnya, aku merasakan tahun 2 jika boleh  dikekalkan kombinasinya. Ya , memang betul kita memerlukan untuk mengenali rakan-rakan batch yang lain. Aku sangat bersetuju. Tetapi, aku hendak mengatakan yang tahun 1 dan tahun 2 kita belajar yang benda yang sama. Anatomy, Physiology, Biochemistry dan Histology. Mungkin telah berlakunya bond yang kuat antara kumpulan pelajar dengan para lecturer. Faham tak (?)

ex : Pelajar kelas A selesa diajar oleh Dr Rasha untuk diajar dalam kelas Anatomy praktikal.

Apapun, semua pendapat adalah benar dan betul. Kita berpendapat bukan (?) Tiada definisi salah atau betul yang membatasi pendapat kita. Jangan hendak berpendapat dengan penuh emosi. Aku kesal sebab rakan batch aku sendiri lebih banyak beremosi dalam berpendapat. Tiada unsur rasional dan matang.

Kepada semua, maaf ya jika impression anda terhadap aku lain. Jauh panggang daripada api. Aku tak mahu sebab ini ,  berlakunya pemecahan dua puak. Kita hendak raikan semua orang. Jadi, terimalah perbezaan setiap orang seadanya. InsyaAllah.

Thursday, October 13, 2011

Masih Bernyawa

Bismillah.

Entri tepat, ringkas dan padat.

1) Masib belum bermulanya kuliah. 16hb ni insyaAllah.

2) Sudah masuk rumah. Err, rumah lama kembali.

3) Dapat bilik seorang. w h o a ! Rasa sangat best.

4) Sudah membelanjakan (rahsia) genih. -,-

5) Ada 4-5 buah novel yang sedang menanti untuk dihabiskan.

6) Sedang mengalami satu sindrom penyakit.

7) Apakah penyakit itu (?) Penyakit tiada idea nak blogging.

8) Tengok, aku dah takde idea nak tulis apa. -.-

9) Next time, aku cuba tulis panjang.

10) Okbye.

Wednesday, October 5, 2011

2nd Year & Belajar

Bismillah.

8 Oktober 2011 ini insyaAllah saya secara rasminya akan menjadi seorang pelajart Tahun Kedua Perubatan Universiti Zagazig. :) . Setahun sudah berlalu. Tahun pertama sudah ditinggalkan. And yes, I missed a lot the first year but I really don't to repeat them. Haha. xD

First year saya penuh dengan cerita. Penuh dengan kisah manis dan masam. Tak kiralah yang baik dan buruk. Well said rite (?)Dan saya sangat berharap yang tahun kedua saya nanti akan jadi lebih baik daripada tahun pertama. InsyaAllah !

Okay, saya berazam untuk :

1) Dapatkan Mumtaz pada tahun ini.

2) Kurangkan kontroversi dalam diri.

3) Belajar secara bijak dan lebih rajin

4) Berbuat baik pada semua orang.

Act banyak lagi. Tak terkira. Tapi ini yang utama lah. Semangat ni ! Haha

Okay, alang alang dah update blog, biarlah update yang mempunyai isi rite (?)

Kita adalah merupakan pelajar. Prioti utama kita ialah belajar. Jadinya, tugas utama kita ialah belajar. Masalahnya, ramai pelajar sekarang ini yang melupakan tanggungjawab ini sehingga terabai prestasi akademik mereka . Saya bukan nak kata yang kita hanya perlu belajar setiap masa tanpa terlibat dengan masyarakat. Tidak dan tidak. Cumanya, ingatlah yang tugas kita ialah belajar. Belajar rajin rajin. Kita tidak akan dapat apa yang kita mahukan jika kita tidak berusaha.

Okay, sikit ja. Cuma fikir-fikirlah ya. Saya ni sapa ja bukan (?)