Followers

Sunday, January 29, 2012

Day 1 Winter Trip

Bismillah.

Hello ! :)

Currently at Aeropot International de Geneve, waiting for the connecting flight to Gatwick, London.

Really cold here (almost 2-4 degree celcius) and hungry, as I didn't take a single rice since 24 hours ago.

Anyway, hopefully Allah bless this journey.

Rabbi yassir wala tuassir.




At El Sokhna, 300 km from Hurghada City


At Aeropot International De Geneve

Happy holidays :) !










Thursday, January 26, 2012

Fast Update

Bismillah.

Jam menunjukkan pukul 5 pagi. Meja pula berselerak dengan segala jenis kertas dan buku. 

Akhirnya, sampai ke hari terakhir Mid Term exam ! Anatomy, paper last. Seminggu yang penuh dengan tekanan dan sleep cycle yang tak teratur. Kalau hari biasa, jangan haraplah nak pulun study sampai tak tidur malam. -.-'

Anyway, Physiology, Biochemistry dan Histology sudah berlalu. Apa yang boleh diberitahu ialah Alhamdulillah dah lepas. Tetapi yang pastinya bukanlah yang terbaik. Biochemistry dan Histology, banyak buat careless mistakes. Tapi, bersyukurlah jua sebab diberikan peringatan awal-awal untuk final.

I've tendency to collapse when I'm in high self esteem

Hoho. Aku dah banyak kali merasai perasaan sebegini. Kes yang paling aku ingat ketika semasa spm dulu. Aku sangat sangatlah yakin yang akan dapat A dalam Biology. Tetapi, apabila result keluar, hanya mampu dapat B+. Terkedu.

So, bersederhana itu baik dan bagus.

Jangan terlalu patah semangat dan jangan terlalu yakin. Cool je.

Jika kau gagal , tak semestinya kau akan gagal selama-lamanya. Dan tidak bermakna jika kau berjaya sekali, kau akan berjaya selama-lamanya. Simple concept.

Sebab itu kau harus terus menerus berusaha dan bersyukur kerana Allah jua yang menentukan sama ada usaha kita berbaloi atau tidak. Jangan bila dah berjaya, kita lupa diri. Kita anggap kita genius. Sekelip mata sahaja Allah boleh tarik nikmat kita tu. :)

*

Anatomy, please be nice with me !


Saturday, January 21, 2012

Mesir

Bismillah.

Lebih kurang 24 jam lagi sebelum exam Mid Term Biochemistry. Ready ? Haha. Entahlah. Hanya baca sahaja dan cuba untuk faham dan hafal pada masa yang sama. Hopefully good --'

*
Anyway, hampir setahun lebih sudah berada di Mesir. Perasaan ? Speechless. Kadang-kadang, terasa diri ini tak percaya sahaja berada di Mesir. Tapi perancangan Tuhan, siapa yang tahu bukan ?

Mesir.

Apakah yang terlintas dalam fikiran apabila perkataan Mesir diucapkan ? Moden, best, menarik ?

I bet it the answer is capital NO !

Jujurlah katakan, sebelum datang ke Mesir, mind set ketika itu dah gembira sangat sebab belajar oversea kan kan ? Itu adalah satu pride. Jiran -jiran asyik berkata pasal kita.

" Kau tahu Mah, anak si Miza tu belajar Mesir. Pandai anak dia "
(tipikal perbualan)

Aku seorang manusia yang normal. Jadi perasaan bangga itu mestilah ada.Siapakah yang tak kembang apabila nama asyik asyik disebut sahaja ? 

Tetapi ...

Apabila menjejakkan kaki sahaja ke Mesir spesifiknya Zagazig , aku terkedu dan terkelu. Otak terasa seperti  blur tiba-tiba. Suasana yang sangat sangat kampung ! Sampah bertaburan disana dan disini. Hon yang memekak tak kira masa.  Manusia yang jakun sebab nampak orang Melayu. Panggilan " Syin" walaupun aku berkulit gelap. Dan banyak lagi perkara yang membuatkan aku rasa meluat kadang-kadang.

Jangan salahkan aku. Aku cuma bersikap jujur. Kebanyakan orang mesti merasakan sebegitu bukan ?

' Kesusahan yang membuatkan kita belajar erti kehidupan '

Walau bagaimanapun, aku sangat bersyukur sebenarnya. Mesir banyak mendewasakan diri. Belajar erti kehidupan, erti persahabatan , erti kegagalan mahupun erti percintaan. Eceh. 

Mungkin aku seorang yang merasakannya, namun orang Arab Mesir sangat peramah bagi aku. Masih ingat lagi ketika hampir mahu berbuka puasa dan ketika itu juga masih berada di Mahattah, tiba-tiba sahaja ada seorang yang baik hati memberikan makanan. Speechless. 

Tidak dapat dinafikan yang memang ada segelintir yang tidak okay, cuma bagi aku itu adalah norma masyarakat. Ada yang baik dan ada juga yang buruk. Bergantung kepada keadaan kau sendiri untuk mengalami yang baik ataupun buruk.

Aku percaya yang Mesir ini bumi barakah. Jika kau buat baik, Allah akan balas kebaikan kau. Begitu juga sebaliknya. Dan aku sendiri telah merasainya ketika final exam first year dulu. Nak kata aku kuat study, tak kuat manapun study itu. Cuma, mungkin berkat aku tolong kawan-kawan semasa nak exam dengan mencari soalan itu yang membantu aku. Aku rasalah.

Jadi, bersyukurlah kerana duduk di Mesir. Sekarang kau tidak akan merasakannya. Tetapi apabila satu hari nanti, kau akan merasai nikmatnya. InsyaAllah.

'It's not about where you're studying, but it's all about how you managed yourself to adapt there'

^^



Friday, January 20, 2012

Kahwin

Bismillah.

Terasa sangat sangat lama untuk tidak update blog. Hampir sebulan. Rekod baru.Sekarang tengah klimaks musim sejuk. Tengah exam Mid Term juga. Memang menguji kesabaran dan nafsu diri betul. Asyik terasa mahu tidur sahaja, sampai kepala jadi sakit dan pening. Anyway, insyaAllah winter break ini akan mengembara ke luar Mesir. Tiket dah beli dah (Hurghada -> Geneva -> London -> Geneva -> Athens -> Cairo ). Berhabis dalam RM 1000 lebih jugalah. Padahal boleh dapat lagi murah cuma jad mahal sebab beli lambat sangat. Itu yang naik sampai 2 kali ganda.

*
Kahwin.

Lately, banyak post dan status di facebook mengenai bab kahwin. Mungkin sindrom exam juga. Apabila tibanya waktu exam, akan mulalah isu kahwin ini menjadi perbincangan. 

It's something like a trend , you know ?

Okay, direct to the point

Kahwin is simple. Semudah A, B & C dan tidaklah sesukar untuk memahami Physiology. Cuma yang menyebabkan ia menjadi sukar ialah pelaksanaan tanggungjawab selepas kahwin itu. Itu yang membezakan kemanisan perkahwinan setiap orang. 

"Kadang -kadang perkahwinan beratus ribu ringgit mahalnya tidak menjamin kebahagiaan perkahwinan itu "

Come on. Cuba kita lihat perkahwinan artis artis melayu. Gempak, meriah dan mewah ! Tapi beberapa bulan lepas itu, bercerai berai. Apakah ? Mungkin,  kos perkahwinan itu menjadi penghalang kepada kebahagiaan perkahwinan mereka. Who's know ? I don't have the right to judge it.

Dulu-dulu, fikiran aku kahwin itu susah sangat. Kena sediakan hantaran berpuluh ribu, kos persandingan, dan segala macam perkara lain. Tapi, sebenarnya tidaklah semahal itu dan sesusah itu. Dalam Islam sendiri pun, sebaik-baik perkahwinan ialah dengan mahar yang berpatutan. Apa gunanya hantaran beribu-ribu, tetapi berhutang ? Seksa kot nak bayar. Haha.

"Jadi, apa yang penting dalam seseorang nak berkahwin ini ? "

Bagi aku, apa yang paling penting ialah persiapan mental dan rohani seseorang itu. Baik lelaki mahu pun perempuan. Maksudnya disini ialah nilai-nilai agama. Jangan berangan untuk kahwin jika baca Al-Quraan masih terangkak-rangkak. Solat 5 waktu yang wajib itu pun masih tunggang langgang tak terjaga. Selesaikan yang asas dulu okay. Lagipun asas kebahagiaan perkahwinan itu ialah keberkatan Allah kan kan ?

Jadinya, untuk lelaki dan perempuan yang mahu berkahwin, paling kurang pun asas-asas agama itu adalah. 

" Lelaki ialah mereka yang menanggung "

Ini adalah satu kenyataan yang sepatutnya dihadamkan oleh mereka yang bergelar lelaki. Mahu atau tidak mahu, lelaki ialah mereka yang perlu menanggung dan menguruskan perbelanjaan sesebuah keluarga itu. Logiklah bukan, tak akanlah seorang yang tidak mempunyai bukti kewangan yang baik diberi kebenaran oleh ibu bapa si gadis untuk berkahwin dengan anak gadisnya kan ? Well, at least ibu bapa mahukan anak mereka hidup bersama dengan orang yang boleh memberikan kelengkapan secukupnya kepada anak mereka.

*
Okay, dah terstuck idea sampai di sini. Next time lah sambung. 

Btw, aku memang terasa nak kahwin. Tetapi bukan masa yang sesuai. Banyak lagi perkara dan cita-cita  yang perlu dikejar . 

" I'm gonna be the best man for my wife-to-be after her father"

p/s: exam syndrome.