Followers

Tuesday, July 24, 2012

Cuti Summer


Salam alaik.

Akhirnya, sudah selamat menjejakkan kaki di Tanah Melayu pada hari Ahad yang lepas. Maka, bermulalah secara rasminya cuti musim panas. Balik Malaysia, tak banyak sangat perubahan yang dapat dilihat cumanya di rumah sudah ada tv plasma lah. Hoho.

InsyaAllah, akan bercuti di Malaysia dari 21 Julai hingga 15 Oktober. Lama bukan? Mesti ramai yang cakap, kuliah sudah mulalah time tu. Bukan saja-saja balik lambat, tetapi sebab nak menunggu adik pmr dulu. Ala, macam bagi semangatlah juga kat dia. Jadi, itulah alkisahnya balik 15 Oktober.



Berbanding tahun lepas, cuti tahun ini lagi bermanfaat la sikit aktivitinya. 

2 0gos- 6 Ogos (Program Tunas Muda MRA)

31 Ogos- 6 September (Fasilitiator Kem Bina Sahsiah Pelajar Baru AQM)

15 September- ... (Attachment di Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar)

Sepatutnya, join juga Yahoo! @ Beijing tetapi disebabkan bertembung dengan Program Tunas Muda MRA, maka terpaksalah memilih antara dua. Sedih T.T

Jadinya, semoga cuti kali ini lebih bermanfaat hendaknya. InsyaAllah.
*
Okay, entri yang lain pula. XD









Sunday, July 22, 2012

Entri terakhir sebelum pulang bercuti


Salam alaik.

InsyaAllah, akan pulang ke Malaysia dengan Egypt Air dalam beberapa jam sahaja lagi. XD

*

Setelah lebih kurang 10 bulan, duduk bertapa di bumi Mesir, akhirnya pulang ke tanah Melayu juga akhirnya. Alhamdulillah apa pun.Urusan syahadah, translate result, pindah rumah insyaAllah settle sudah. Rezeki tuhan ye dak? Hehe. Walaupun tahun ini result agak merudum sedikit tetapi Allah balas kembali dengan kurniaan perkara-perkara lain. Adil bukan Allah?

Jika dinilai kembali 10 bulan di Mesir ini, macam-macam perkara yang terjadi. Yang banyak mengubah diri. Yang banyak memberi pengalaman. Manis, masin, masam, tawar dan kelat! Haa, semua ada.

Tahun ini tak dapat dinafikan agak terslip up sedikit. Sindrom second exam. Maksudnya? Aku ada masalah mental. Kalau first exam okay, the next exam mesti tak ok. Contohnya, upsr aku 4A, kemudiannya pmr 9A dan spm, 10A 1B. Tengok! Susah nak konsisten!

Apapun, tahun depan insyaAllah akan bangkit kembali. Dan, ianya merupakan satu janji dan tekad! haha. InsyaAllah.

See, dah takde idea nak tulis apa.

So, secara rasminya saya menulis entri terakhir saya di bumi Mesir sebelum pulang bercuti di Malaysia!

See you in Malaysia!


Sunday, July 15, 2012

Sepintas Lalu Result

Salam alaik.

Akhirnya, result pun keluar jua. Alhamdulillah apa pun walaupun apa pun. Tahun ini hanya termampu dapat Jayyid sahaja. Jauh larinya daripada target. 

Jadi, apa puncanya boleh tergelincir ke Jayyid?

1) Format soalan bertukar. Jadinya, mengalami question's shock.

2) Gap masa yang pendek.

3) Tiada muqoror tahun ini

Dan, banyak banyak lagi faktornya...

Tetapi, sebenarnya, aku dan mungkin kita semua juga sering terlupa yang faktor paling utama iaitu DIRI SENDIRI.

Yup, kita selalu mencari alasan atas kegagalan dan kesilapan kita. Tetapi susah sekali kita menyalahkan diri kita sendiri. Yup, memang itu akui la berlakunya terhadap diri aku.

Jika diimbas kembali setahun yang dah berlalu ini tahap kerajinan dan nerd aku tak seperti first year. So, formulanya mudah sahaja lah, kalau kurang usahanya, kurang bestlah resultnya.

Apapun, majoritinya silap sendiri lah kan? 

Takpelah, anyway benda dah lepas. So kena step forward.

InsyaAllah, tahun depan kena mula lepaskan apa yang perlu, dan kena letak tepi  jauh jauh apa yang tak perlu.

Syaufiq Nerd.

Friday, July 6, 2012

Aku & Egypt

Salam alaik.

Alhamdulillah, sekarang sudah bulan Julai dan sudah lebih separuh Syaaban dilalui. Panjang umur dan murah rezeki, insyaAllah akan berjumpa lagi. InsyaAllah. :)

*
Rasanya, sudah lama tidak menulis entri-entri yang serius. Banyak entri belakangan ini yang sekadar update ringkas mengenai kehidupan semasa. Eceh. Rasanya, mengalami  writter mental's block

Apapun, pejam celik, sudah hampir 2 tahun berada di bumi Mesir. Alhamdulillah, masih mampu bertahan dan bernafas. Kadang-kadang, pernah terfikir juga mengapakah ditakdirkan Allah untuk belajar di Mesir ini?

"Mengapakah Mesir? Apa yang best sangatnya?"

Jawapan yang rasanya sentiasa berubah-ubah mengikut kematangan diri.

Imbas kembali 2 tahun yang lepas, selepas result spm diumumkan. Aku dapat 10 A's dan 1B. Ya, yang B itu ialah subjek Biology. Jadi, tidak hairanlah jika tak dapat course medicine untuk JPA's scholar kan?

Jika dilihatkan kepada result aku itu, boleh sahaja kalau mahu apply scholar jpa atau mara untuk engineering, architecture, laws dan lain-lain. Tetapi, masa itu memang dah bertekad habis nak buat medik! Walaupun, result spm macam kurang sikit nak ke mediknya.

Masih ingat lagi, masa itu konflik sangat. Mula-mula, dapat tawaran medik mesir untuk ke Alexandria. Sudah semestinya, pakai duit sendiri la kan bukan sponsor. Tetapi, mungkin Allah tak tetapkan lagi masa itu, jadinya reject tawaran medik masir sekitar bulan April.

Menunggu dengan penuh harap untuk permohonan upu. Sangat berharap dapat tamhidi medik usim. Kadang-kadang, apabila kita terlalu berharap, kita mudah untuk dikecewakan. Yes! Tak dapat tamhidi medik usim instead dapat asasi engineering uitm. -.-

Masa itu macam dalam persimpangan. "Betulkah aku ni ditakdirkan untuk medik? Macam banyak halangan saja nak buat medik ni !"

Akhirnya, masuk matrik melaka. Berharap untuk skor 4 flat dan berjaya membuat medik untuk degree. Semangat!

Sekali lagi, berada di persimpangan. Tawaran daripada AQM datang. Serius tertekan masa itu. Sama ada mahu teruskan dengan matrik atau pergi ke Mesir.

Selepas lebih kurang 3 hari cuba mencari alasan dan jawapan terhadap pertanyaan ibu dan ayah mengenai keputusan yang mahu dibuat, akhirnya memilih untuk ke Mesir! Seriously, a risky gamble.

"Do or die.

Win or lost."

Pergi ke Mesir dengan hanya ada satu pilihan sahaja, berjaya & teruskan pengajian dalam medik atau gagal & cari course lain. Seriously, really a risky gamble.

Yes, I'm not born with silver spoon in my mouth.

Bulan 9 2010, akhirnya menjejakkan kaki ke bumi Mesir dengan satu matlamat sahaja, berjaya dalam exam dan dapatkan scholar. Target yang jelas. Kalau tak, mungkin kena fikir dua kali untuk teruskan mengaji dalam medik ni.

Dan, Alhamdulillah berjaya juga untuk dapat Jayyid Jiddan dalam final exam first year dan dapat jpa. Sangat bersyukur! Terasa Allah itu Maha Bijaksana kerana Dia merancang semua yang terbaik untuk hamba-Nya dengan penuh teliti dan sempurna. Tidak dapat yang itu, kita akan dapat yang lain sebagai gantinya.

Firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 216 dan merupakan ayat favourite dalam menaikkan semangat:

"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal itu tidak menyenagkan bagimu. Tetapi, boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak bai bagimu. Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui"

Kita merancang, Allah juga merancang dan Allah jua sebaik-baik perancang.

Kosong. Sunyi. Sepi.

Yup, itulah rasanya aku kadang-kadang.

Pernah terfikir dalam hati dan diri ni "Apakah lagi yang aku mahu capai di bumi Mesir ini?"

Teringat soalan yang pernah diajukan oleh ustaz zai semasa sesi sc, 

"Apa yang mahu dicapai di bumi Mesir ini?

Terdiam. Aku tak tahu nak jawab apa. Dalam fikiran, hanya mahu buat medik dan jadi doktor apabila pulang ke Malaysia. Jujurlah cakapnya..

Masa berlalu pergi, masa awal-awal dulu, aku macam gila jawatan. Semua jawatan nak sapu. Eceh xp

Tetapi makin lama, terasa kosong sahaja. "Mengapakah aku memegang jawatan ini?" 

"Demi populariti? Atau betul-betul nak buat kerja?"

Yep, aku dulu macam tak ikhlas kalau pegang jawatan ni. Sekadar nak nama sahaja. Kiranya, sangap jawatanlah. Tetapi, lama kelamaan tersedar dan mula rasa tahu makna sebenar memegang jawatan ini. Alhamdulillah, mungkin Allah tahu yang aku tak mampu, Dia sedikit demi sedikit anjakkan aku daripada memegang jawatan ini. Mungkin Allah mahu aku koreksikan kembali niat dan prasangka aku terhadap orang lain.

Rasanya, itu adalah salah satunya antara keajaiban Mesir. Dan aku merasakan itu.

"Menukarkan peribadi seseorang"

Aku tak katalah yang sekarang aku dah baik gila, cuma mungkin dah sedikit demi sedikit ke arah proses kematangan.

Haha xp

Okay, sambung next time!




Tuesday, July 3, 2012

Summer

Salam alaik.

Terasa sangat lama tidak menulis di blog sehinggakan terlupa untuk menulis mengenai exam Anatomy, Histology dan Psychology yang telah lama berlalu. Alhamdulillah. 

Komen?

Hanya menyerahkannya kepada Allah sahaja. Sudah sedaya upaya untuk menjawab dengan baik walaupun wujud keraguan apa keputusan yang bakal diterima nanti.
Jujurnya, mumtaz itu sudah terasa akan jauh daripada genggaman. Dapat Jayyid Jiddan pun alhamdulillah sangat-sangat.

Target?

Physiology-Jayyid Jiddan/jayyid

Biochemistry-Jayyid Jiddan/jayyid

Anatomy-Mumtaz/Jayyid Jiddan

Histology-Jayyid Jiddan/Jayyid

Psychology-Mumtaz

Sekadar personal target. Tahun ni banyak main-main dan study pun "very last minutes". So, no wonder akan jatuh sedikit. Hopefully, tak jatuhlah. Naik insyaAllah. Amin. :)

*

"It's summer !"

Dengan purata kepanasan mencecah 40 darjah celcius, Mesir sudah memasuki musim panas. Dan, sememangnya panas.

Apabila bercakap mengenai musim panas, automatik akan terfikir mengenai Malaysia.

Ramai kawan-kawan yang sudah mula berbondong-bondong balik ke Malaysia. Alahai syahdunya rasa melihat satu persatu rakan pulang ke Malaysia.

Aku?

Masih dalam keadaan was-was. Sebabnya, mengenai result exam lah! Hoho

Nauzubillahlah kalau kena repeat ke apa. Serius minta dijauhkan daripada kena reseat paper.

Dugaan balik awal semakin kuat menjelma dalam sanubari hati.Rasa nak balik awal je tetapi masih ada rasa takut-takut. Yelah, balik sebelum result la katakan, semestinya rasa cuak yang teramat.

Ibu sudah beri green light nak balik. Tetapi, itulah. Kebimbangan menguasai diri.

*

So, patut balik bila?

Ouh, I'm just hate to decide.