Followers

Wednesday, October 24, 2012

Clarify

Salam alaik.

Sibuk & Sibuk. Sibuk pasal apapun tak tahulah. Sampai asyik terlupa dan tiada masa untuk menulis entri blog. Tetapi, baguslah kalau kita sibuk sebenarnya, sebab ia menyebabkan kita kurang fikir mengenai masalah hati kita. Hati? Rasanya dah berkali kali jua dalam blog ini ditulis mengenai Hati. Dalam tempoh remaja dan setahun jagung ini, mahu atau tak mahu perasaan untuk berpasangan & berkahwin? itu sangat kuat. Sampaikan asyik topik itu sahaja yang menjadi bualan. Hai, memang topik yang panas. Kalau nak cerita 7 hari 6 malam pun, insyaAllah tidak akan habis punya. 

Belakangan ini, ramai dalam kawan satu batch yang telah berkahwin ataupun bertunang. Tahniah diucapkan! Jadi side effectnya kepada mereka yang belum bertunang & berkahwin, mestilah ada rasa tercabar dan cemburu juga kan? Manusia normal la katakan. Takpa, itu adalah hakikat normal. Apabila sampai diperingkat umur begini, memang akan ada satu perasaan untuk "menyukai" dan "disukai".

"Menyukai & disukai"

Dua perkataan yang hampir sama tetapi sangat berbeza maknanya. Dan sudah semestinya berbeza juga kesannya kepada seseorang. Secara ringkasnya, menyukai ialah kita suka akan seseorang itu dan kesannya, mungkin juga dia menyukai kita atau sebaliknya. Manakala, disukai ialah seseorang suka akan kita dengan kemungkinan kita juga suka akan dia ataupun sebaliknya. Nampak bukan bezanya? Haha

Ibu pernah berkata

"Biar orang lain menyukai kita lebih, jangan kita lebih lebih dalam menyukai orang"

Ayat yang simple. Tetapi maksud dia dalam. Sedalam perasaan apabila kita tahu orang yang kita suka sudah berpunya. Eceh. Tetapi itulah panduannya. Jangan lebih lebih dalam menyukai orang. Takutnya, sedih je nanti akhirnya. Haha.

Begitulah, tak reti nak tulis ayat secara proper. Lama dah tak menulis. luls

Jadi, bagaimanakah untuk menghadapi sindrom "menyukai dan disukai" ini? (Sindrom ke eh? :P)

Bukannya satu penyakit pun, cuma lebih kepada kawalan diri terhadap diri sendiri. Jangan biarkan benda ini menganggu sangat sampaikan terlupa prioti yang sepatutnya. Itu sebabnya, sibuk, sibuk dan sibuk sangat bagus dalam mengawal sindrom ini. Apabila sibuk, kita akan dok fikir masalah yang mebuatkan kita sibuk sampai terlupa perkara yang sindrom ni. Haha.

Relaks sudah, sampai masanya ada lah nanti. Bergantung kepada setiap orang la bukan. Ada yang cepat dan ada juga yang lambat. Ikutlah kepada jodoh masing masing. Jangan dipaksa. Just glow with flow. Kita baru je jumpa beberapa orang dalam hidup kita. Nanti, kita akan jumpa ramai lagi orang. Mungkin masa tu lah kita baru jumpa teman sehati kita. Eceh.

*
#Off topic

Ramai yang dok fikir mungkin apabila terbaca entri ni, "Kejadahnya Syaufiq ni. Angau ke apa?" Haha.

Well, bukan & bukan! Just benda ni dah lama nak tulis cuma takde masa nak tulis. And benda ni jadi clarify jugalah jadinya. Syaufiq Effendy ni nampak je Huha Huha ke apa, tapi apabila part ni "I'm back off". Masih mahu rasa nak rasai suasana stress belajar medik dan masih mencari. Hehe.

Umur 23 atau 24 tahun mungkin? Mungkinlah. Tetapi orangnya takde lagi. luls. Anyway, apa apa pun kena pastikan timeline matlamat hidup diri berjaya dulu baru boleh memikirkan benda ni dengan serius.

Sekali lagi, luls!





Wednesday, October 10, 2012

Masih wujud

Salam alaik.

Hampir sebulan tak menulis entri. Haha. Tiada masa sangat nak menulis. Masa nak menulis je mesti ada benda lain nak buat. Apapun, Alhamdulillah sekarang hampir 3 minggu berada di bumi Mesir. Patutnya balik 15/10/2012. Tetapi disebabkan kelas bermula awal, dengan rela hatinya mengorbankan RM 900-1000 untuk menukar tiket balik. Well.

Apapun, alhamdulillah cuti kali ini best dan terisi sedikit. 2 bulan di Malaysia sempatlah juga join join program. Pertama sekali, program sukarelawan muda MRA. Kemudian, orientasi pelajar baru AQ dan yang akhir sekali, attachment di Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar. Semua ada cerita tersendiri.

Okay, cerita cuti di Malaysia sampai disitu sahaja. Tamat. Haha

*

Dan, sekarang di bumi Mesir. Yang best(?) 

Alhamdulillah, setelah 2 tahun mencari cari. Akhirnya berjumpa juga dengan rumah idaman hati. Sekarang dah dapat rumah baru. 5 bilik. Jadinya, seorang dapat satu bilik. Ada privacy lah juga kan. Dan boleh nak decorate dan susun atur ikut suka hati sendiri segala bagai. Hehe. Dapur besar, ruang tamu besar, bilik air biasa biasa je. Bilik sendiri pula, walaupun agak kecil berbanding lain tetapi sangat puas hati. Sebabnya, memang nak bilik yang sederhana je. Tak mahu besar besar! Kalau besar besar, kena fikir banyak untuk susun atur perabot. Haha.

Dan, selamat datang ke Tahun 3 Perubatan Universiti Zagazig!

Tahun ni agak mencabar. Tahun kritikal dalam teori. So tak mahu main main tahun ni. InsyaAllah, akan cuba perbaiki secara drastik prestasi exam tahun lepas. Jadi...


Europe's Trip ( NO)

Tiada Euro Trip tahun ni. InsyaAllah, tahun 4 atau tahun 5. Sebabnya, nak concentrate betul betul Tahun 3 ni. Kemudian, nak prepare untuk mega trip next year. InsyaAllah :)

Okay, tadaa.