Followers

Sunday, June 30, 2013

Diari Hidup Mungkin

Salam Alaik

#1 (Final Exam)


Alhamdulillah, walaupun nampak sangat lambatnya nak update, tetapi Final Exam Tahun 3 dah habis secara rasminya pada 22 Jun 2013. Lega sangat dah habis. 

Tetapi apabila memikirkan resultnya pula, ibarat "keluar mulut naga, masuk mulut buaya"

Review ringkas:

a) Pathology: 
MCQ sangat mengecewakan. Banyak salah. Dan, satu lagi carry marks yang sedikit. Memang menyesallah untuk final. Tercari cari markah.

#IndeksRamalan: Jayyid Jiddan @ Jayyid (Actually, Jayyid Jiddan pun susah) T.T

b) Parasitology:
Alhamdullillah, paper paling perform. Sangat best jawab soalan written-nya. Practical pun insyaAllah full marks. Oralnyalah yang "50-50" sedikit.

#IndeksRamalan: Ada peluang baik untuk Mumtaz. InsyaAllah!

c) Pharmacology:
Paper yang paling ditakut sebenarnya. Soalan dia senang sangat. Tetapi, tak ingat T.T 
Oral pun performance dia antara paling teruk untuk oral exam tahun ni.

#IndeksRamalan: Jayyid. Kena berpijak pada bumi yang nyata T.T

d) Microbiology:
Okaylah keseluruhannya. Oral pun perform dengan sangat cemerlang.

#IndeksRamalan: Mumtaz @ Jayyid Jiddan.

Overall: Jayyid Jiddan (susah juga nak capai sebenarnya) @ Jayyid.

Mohon doa semua agar result saya elok elok sahaja. Serius, Tahun 3 sangat scary.

# 2 (Musyrif)

Disebabkan tuan empunya blog ini tak tahu baliknya bila, maka mahu atau tidak jadi sasaran musyrif oleh kawan kawan. Pecah rekod rasanya. Pergi ke Cairo 3 kali seminggu. Dan lebih hebatnya, pergi ke Hussein 3 kali seminggu. Kalau sebelum ini, setahun tu nak pergi ke Cairo bolehlah kira dengan jarinya. Tapi yang ini dah macam ulang alik pergi gamaah pula.

* 22/6: Musyrif ke Hussein
* 24/6: Musyrif ke Hussein lagi.
*25/6: Musyrif orang ke Cairo Airport.
* 26/6: Musyrif orang ke Cairo lagi lagi.

Fuh. Ye, jika perlukan khidmat musyrif ke Hussein, bolehlah hubungi saya, ya?

#3 (Tiket Balik)

Hati ini bagaikan terguris apabila melihat satu persatu kawan pulang ke Malaysia. Siapakah yang tak mahu balik? Aigoo. Tapi, dah jadi tabiat. Memang kebiasaannya akan tunggu keluar result dulu baru balik Malaysia. Berdasarkan exam yang lepas, sebenarnya cuak dua subjek. Pathology & Pharmacology. Huhu.

Masa bosan bosan duduk kat rumah. Selalulah juga check online harga tiket flight. Nampak permainannya disitu? Desperate sangat nak balik aih! Tapi berdasarkan perkiraan superstitious, kemungkinan besar balik masa belas belas July. Harap harapnyalah

Doakanlah boleh balik. :)

#4 (Malaysia)

Balik Malaysia ini, tak seperti orang lain, mengidam nak makan macam macam. Tak. Kalau mengidam pun, mengidam nak makan Makaroni Goreng Ibu & Nasi Goreng  Cilipadi Ibu. Itu sahaja. Haha. Pelikkan? Orang lain siap buat wish list nak makan apa. Tapi, yang tuan empunya blog ini tak kisah sangat pun pasal makan makan ni. Mungkin sebab apabila mengidam kat Mesir, terus masak apa yang diidamnya tu. Hehe

Tapi, balik Malaysia ini, masih ada wishlist sendiri juga

#1 (Belajar dengan Ibu untuk buat Kek Pandan, Kek Coklat Kukus, Cheese Cake)

#2 (Belajar macam mana nak masak nasi goreng, Sekarang dah tak reti nak masak nasi goreng -.-)

#3 (Kemas rumah pagi pagi. Then sidai baju. Basuh halaman rumah. Siram pokok bunga. Pelikkan? Apa kisah. Haha)

#4 (Tolong ayah menyawit kelapa sawit. Tetiba rindu nak menyawit pula)

#5 (Nak baca komik yang berjumlah ratus-an di rumah)

#6 (Hantar Yan pergi ke sekolah)

dan banyak lagi.

p/s: Doalah saya boleh balik. Amin.

#5 Jodoh

Haa. Apasal tag no 5 ni macam pelik sikit. Haha. Tataulah kenapa, semenjak dua menjak ni, kadang kadang terlintas pula pasal ini. Haha. Luls. Lawak juga kadang kadang.

Dah berazam, apabila dah yakin nanti, nak merisik orang yang disukai itu melalui Bait Muslim. Gilolah kan kalau nak merisik sendiri? Lepas itu, jumpa parents dia. Hehe. Nakal sungguh imiganisasinya. Tapi, sebenarnya itulah cara yang terbaik. Mungkin sebab zaman sekarang, benda yang batil dah jadi kebiasaan, maka perkara yang benar itu orang pandang pelik. Aigoo.

Tapi kan, siapakah calonnya?

Haha. Mana ada lagi la. Hehe

:P

#6 Tamarrud 30 Jun

Kalau nak cerita pasal ini, sepatutnya buat post baru. Tetapi, malas lah pula. Apapun, semoga Mesir aman seisinya. InsyaAllah, pihak yang benar akan sentiasa diluruskan jalannya oleh Allah.

Doakan keberkatan bumi Mesir dan penghuninya. InsyaAllah. :)

#7 Beza Pendapat

" Setiap pendapat tiada yang salah. Kerana pendapat itu bersifat subjektif dan tiada skema yang khusus kerana ianya bergantung kepada pemahama & pemikiran seseorang itu"

Dan, dalam skop politik Malaysia, tuan empunya blog tidak mempunyai pendirian yang khusus. Lebih gemar memerhati dan menilai berdasarkan realiti dan fakta, tidak berpaksikan kepada sentimen & fanatisme.

Ye, mungkin orang panggil saya "Lalang". But I know what I'm doing right now.

Usia sekarang ini, usia untuk memerhati, memahami dan mengenal pasti.Ikut sokong bukan sebab fanatisme keluarga. Bukan ikut sebab majoriti komuniti. Tapi ikut sokong berdasarkan fakta & kebenaran.

Bukannya seorang yang rasis. Bukannya seorang yang terlalu bebas.

Bangsa Melayu perlu berhenti menyalahkan bangsa lain. Perlu berhenti bergantung kepada status quo bumiputera. Sebab selalu dimanjakanlah, bangsa Melayu jadi lemah & tak berdaya saing. Lihat sahaja bangsa Cina, mereka bangsa yang progresif. Bangsa yang tidak mudah mengalah.

Kalau takut orang Cina pijak kepala kita. Senang sahaja caranya nak lawan kembali. Jangan bagi mereka pijak kepala kita. Dengan cara bagaimanakah?

Contohi orang Cina. Sikap mereka. Strategi mereka. Kelebihan mereka. Kekurangan mereka.

Mantapkan diri biar setanding dengan orang Cina itu sendiri.

Sifirnya mudah, kalau nak orang hormat kita, jadikan diri kita ni berupaya untuk dihormati orang lain.

Bayangkanlah, takkanlah kita nak suruh ornag hormat kepada kita sedangkan kita ni "bodoh" perangainya?

Hehe.

Senyum.

#Tamat











Saturday, June 22, 2013

Drop Jaw

Salam alaik.

Akhirnya, exam yang panjang & macam marathon akan secara rasminya tamat pada hari esok (22/6/2013). Sangat memenatkan dan memberi tekanan. Walaupun hanya 4 subjek sahaja, tapi azabnya. Fuh, hanya Allah yang tahu. Hampir 2 bulan tidur tak teratur. Kejap tidur awal, kejap tidur lambat. Kejap tidur banyak, & kejap juga terlebih tidur. Makannya pula tak teratur, ada masa rajin mengalahkan anak dara. Ada masa malas sangat. 

Harap harap, keputusannya okay sahaja. Serius, dapat naik ke Tahun 4 pun dah rasa bersyukur yang amat. T.T

*

Anyway, ada satu cerita menarik. Drop jaw lah juga awal awalnya.

Alkisahnya, adalah seorang kawan (perempuan) di sini, A bagitahu yang ada kawan dia di Malaysia, B (perempuan juga) sedang mencari pasangan hidup. Si B suruh si A carikan calon untuk diri dia. Sebab mungkin rasanya masa dah tiba la kot untuk diri si B?

Okay, apakah point dia disini?

Kawan, si A ni tadi pergilah mencadangkan kepada tuan empunya blog ini si B. Manalah tak "drop jaw"nya tuan empunya blog ni ye dak?. :O

Sembang sembang, si B ini merupakan pelajar jurusan akauntan dan pernah juga mengambil STAM. Whoa!

:O
(Drop jaw lagi)

Lalu, si A pun dengan semangatnya inginlah memadankan tuan empunya blog dengan si B.

-.-

Tuan empunya blog pun hanya mampu buat reaksi muka di atas.

Jadi, apakah katanya?
.
.
.
.
Dup dap dup dap.
.
.
.
.
Next timelah, sambung. Haha.

Wednesday, June 12, 2013

Saja saja

Salam Alaik.

Sekarang sudah pukul 10.38 malam.

Atas meja bersepah dengan buku.

Sekarang tengah di muka surat 44 buku practical (75 ms semuanya).

Haaaaa!

Baru tahu penangan practical. Lagi gelabah daripada written & mcq.

Kes kes besar tak sentuh lagi.

Aigoo.

Dah jadi habit rasanya nak dekat exam, baru dapat full force.

(Keluh diri sendiri)

T.T

Apapun, tak kan mahu mengalah?

Alahai, buku tebal tebal boleh habiskan, tak yang nipis ni tak boleh kot?

Malu.

Malu.

Jadinya, jangan cepat putus asa. Jom jom masih ada masa!

InsyaAllah, siapakah yang tahu usaha gila kentang last minutes ini yang paling berkat di sisi Allah?

Anda tahu?

Tidak.

Semuanya kerja Allah.

Apapun, senyum!

:)

Saturday, June 8, 2013

Tawakal

Salam alaik.

Orang selalu kata

"Usaha, Doa & Tawakal"

Tapi sejauh manakah aplikasinya dalam diri kita?

Usaha kita mungkin hebat. Sebelum exam, macam malaikat. Doa tak putus putus & lebat.

Selepas exam?

Macam mana?

Kembali melakukakn maksiat?

Haih, rosakknya diri ini.

Memang betullah Fenomena "Malaikat Sehari'?

Tak buat? Alhamdulillah. Syukur kiranya kau hebat, terus menerus meminta rahmat walaupun sudah terlambat.

"Mendapatkan itu mungkin mudah. Tetapi mempertahankan itu yang payah"
*
Ayat 159, Ali Imran

"Maksudnya : Maka disebabkan rahmat Allah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri dari sekeliling mu. Oleh itu, maafkanlah mereka, mohonkanlah keampunan bagi mereka, dan bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan itu, Kemudian apabila kamu membulatkan tekad, maka bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah suka orang yang bertawakal kepada Nya."

*
Hari ini (8 Jun 2013) exam Pharmacology Kertas 1. Mohon dipermudahkan.

:)


Friday, June 7, 2013

Mengapakah Perlu Belajar Bersungguh Sungguh?

Salam Alaik.
*
"Mengapakah perlu belajar bersungguh sungguh ?"

Ini kadang kala merupakan salah satu persoalan yang pernah bermain dalam fikiran kita. Soalan ini menjadi lebih bermakna apabila ditanyakan kepada mereka yang mengambil bidang medik.

Ya. Mengapakah?

Dan, apabila sesuatu soalan itu ditanyakan,kemungkinan ada pelbagai jawapan yang berbeza berdasarkan pemahaman & kesedaran masing masing.

Kadang kadang, mungkin kita akan terkedu seketika memikirkan jawapan kepada persoalan diatas. Betul bukan ? Haha 

Cuba fikir sejenak. Tak lama, tetapi sekejap sahaja.

Sudah?

Jadikah apa jawapannya?

Bagus. Setiap orang mesti ada jawapan mereka sendiri. Berbeza sebab mengapakah perlu diri untuk belajar bersungguh-sungguh.

Tahniah, jika anda mempunyai sebab. Ini membuktikan yang anda mempunyai matlamat & kesedaran.

Kepada yang belum, jangan risau. Anda bukannya tiada matlamat atau kesedaran. Cuma mungkin terlupa. Biasalah, manusia kan pelupa.

Jadi, apa jawapan saya?

"Saya percaya yang bidang medik merupakan antara profesion yang memerlukan disiplin belajar yang tinggi. Ini kerana profesion ini berkait sangat rapat dengan nyawa manusia. Bayangkan dengan hanya 1 kesilapan sahaja semasa dalam prosedur merawat pesakit, mungkin akan menyebabkan pelbagai komplikasi yang teruk dan berbahaya kepada pesakit itu sendiri"



Nah, itulah penting belajar dengan hati secara bersungguh-sungguh! Tak kan kita mahukan situasi "ingat lupa" seperti dalam menjawab peperiksaan semasa merawat pesakit! 

Pandanglah ke hadapan. Kita belajar medik bukanlah untuk hanya bergelar dr sahaja di permulaan nama kita. Tetapi kita ini adalah bakal pencipta keajaiban.

Setiap orang ada sebab tersendiri jadi doktor.

"Mungkin ada yang disebabkan minat"
"Ada kerana desakan ibu bapa."

"Ada kerana macam macam perkara lain lagi".

Tetapi, berbeza mana sekalipun sebab anda, mahu atau tidak, sudah terpundak satu tanggungjawab besar di atas bahu. Percaya lah realitinya.

Kita hidup dalam masyarakat yang berfikiran skeptikal.

Lebih gemar mencari yang buruk daripada menghargai yang baik.

Jadinya mahu atau tidak, kita terpaksa sentiasa berada dalam keadaan "Always Correct" supaya masyarakat tidak "blame" kita.

*
Apabila doktor gagal dalam merawat pesakit

"Ini semua salah doktor!"
Apabila doktor berjaya dalam merawat pesakit

" Keajaiban. Tak sangka ada keajaiban"
Nah, kadang kala Doktor ini ada lagaknya macam "Tuhan" dimata masyarakat.. Secara literallynya.

Jadi, kepada mereka yang bergelar bakal doktor (yang sedang stress/leka dalam belajar), ada 2 pilihan untuk ada:

Jadi doktor yang "Tuhan" atau jadi doktor yang "Syaitan".

Harsh?

Nice that you've feel it.

:)