Followers

Sunday, June 30, 2013

Diari Hidup Mungkin

Salam Alaik

#1 (Final Exam)


Alhamdulillah, walaupun nampak sangat lambatnya nak update, tetapi Final Exam Tahun 3 dah habis secara rasminya pada 22 Jun 2013. Lega sangat dah habis. 

Tetapi apabila memikirkan resultnya pula, ibarat "keluar mulut naga, masuk mulut buaya"

Review ringkas:

a) Pathology: 
MCQ sangat mengecewakan. Banyak salah. Dan, satu lagi carry marks yang sedikit. Memang menyesallah untuk final. Tercari cari markah.

#IndeksRamalan: Jayyid Jiddan @ Jayyid (Actually, Jayyid Jiddan pun susah) T.T

b) Parasitology:
Alhamdullillah, paper paling perform. Sangat best jawab soalan written-nya. Practical pun insyaAllah full marks. Oralnyalah yang "50-50" sedikit.

#IndeksRamalan: Ada peluang baik untuk Mumtaz. InsyaAllah!

c) Pharmacology:
Paper yang paling ditakut sebenarnya. Soalan dia senang sangat. Tetapi, tak ingat T.T 
Oral pun performance dia antara paling teruk untuk oral exam tahun ni.

#IndeksRamalan: Jayyid. Kena berpijak pada bumi yang nyata T.T

d) Microbiology:
Okaylah keseluruhannya. Oral pun perform dengan sangat cemerlang.

#IndeksRamalan: Mumtaz @ Jayyid Jiddan.

Overall: Jayyid Jiddan (susah juga nak capai sebenarnya) @ Jayyid.

Mohon doa semua agar result saya elok elok sahaja. Serius, Tahun 3 sangat scary.

# 2 (Musyrif)

Disebabkan tuan empunya blog ini tak tahu baliknya bila, maka mahu atau tidak jadi sasaran musyrif oleh kawan kawan. Pecah rekod rasanya. Pergi ke Cairo 3 kali seminggu. Dan lebih hebatnya, pergi ke Hussein 3 kali seminggu. Kalau sebelum ini, setahun tu nak pergi ke Cairo bolehlah kira dengan jarinya. Tapi yang ini dah macam ulang alik pergi gamaah pula.

* 22/6: Musyrif ke Hussein
* 24/6: Musyrif ke Hussein lagi.
*25/6: Musyrif orang ke Cairo Airport.
* 26/6: Musyrif orang ke Cairo lagi lagi.

Fuh. Ye, jika perlukan khidmat musyrif ke Hussein, bolehlah hubungi saya, ya?

#3 (Tiket Balik)

Hati ini bagaikan terguris apabila melihat satu persatu kawan pulang ke Malaysia. Siapakah yang tak mahu balik? Aigoo. Tapi, dah jadi tabiat. Memang kebiasaannya akan tunggu keluar result dulu baru balik Malaysia. Berdasarkan exam yang lepas, sebenarnya cuak dua subjek. Pathology & Pharmacology. Huhu.

Masa bosan bosan duduk kat rumah. Selalulah juga check online harga tiket flight. Nampak permainannya disitu? Desperate sangat nak balik aih! Tapi berdasarkan perkiraan superstitious, kemungkinan besar balik masa belas belas July. Harap harapnyalah

Doakanlah boleh balik. :)

#4 (Malaysia)

Balik Malaysia ini, tak seperti orang lain, mengidam nak makan macam macam. Tak. Kalau mengidam pun, mengidam nak makan Makaroni Goreng Ibu & Nasi Goreng  Cilipadi Ibu. Itu sahaja. Haha. Pelikkan? Orang lain siap buat wish list nak makan apa. Tapi, yang tuan empunya blog ini tak kisah sangat pun pasal makan makan ni. Mungkin sebab apabila mengidam kat Mesir, terus masak apa yang diidamnya tu. Hehe

Tapi, balik Malaysia ini, masih ada wishlist sendiri juga

#1 (Belajar dengan Ibu untuk buat Kek Pandan, Kek Coklat Kukus, Cheese Cake)

#2 (Belajar macam mana nak masak nasi goreng, Sekarang dah tak reti nak masak nasi goreng -.-)

#3 (Kemas rumah pagi pagi. Then sidai baju. Basuh halaman rumah. Siram pokok bunga. Pelikkan? Apa kisah. Haha)

#4 (Tolong ayah menyawit kelapa sawit. Tetiba rindu nak menyawit pula)

#5 (Nak baca komik yang berjumlah ratus-an di rumah)

#6 (Hantar Yan pergi ke sekolah)

dan banyak lagi.

p/s: Doalah saya boleh balik. Amin.

#5 Jodoh

Haa. Apasal tag no 5 ni macam pelik sikit. Haha. Tataulah kenapa, semenjak dua menjak ni, kadang kadang terlintas pula pasal ini. Haha. Luls. Lawak juga kadang kadang.

Dah berazam, apabila dah yakin nanti, nak merisik orang yang disukai itu melalui Bait Muslim. Gilolah kan kalau nak merisik sendiri? Lepas itu, jumpa parents dia. Hehe. Nakal sungguh imiganisasinya. Tapi, sebenarnya itulah cara yang terbaik. Mungkin sebab zaman sekarang, benda yang batil dah jadi kebiasaan, maka perkara yang benar itu orang pandang pelik. Aigoo.

Tapi kan, siapakah calonnya?

Haha. Mana ada lagi la. Hehe

:P

#6 Tamarrud 30 Jun

Kalau nak cerita pasal ini, sepatutnya buat post baru. Tetapi, malas lah pula. Apapun, semoga Mesir aman seisinya. InsyaAllah, pihak yang benar akan sentiasa diluruskan jalannya oleh Allah.

Doakan keberkatan bumi Mesir dan penghuninya. InsyaAllah. :)

#7 Beza Pendapat

" Setiap pendapat tiada yang salah. Kerana pendapat itu bersifat subjektif dan tiada skema yang khusus kerana ianya bergantung kepada pemahama & pemikiran seseorang itu"

Dan, dalam skop politik Malaysia, tuan empunya blog tidak mempunyai pendirian yang khusus. Lebih gemar memerhati dan menilai berdasarkan realiti dan fakta, tidak berpaksikan kepada sentimen & fanatisme.

Ye, mungkin orang panggil saya "Lalang". But I know what I'm doing right now.

Usia sekarang ini, usia untuk memerhati, memahami dan mengenal pasti.Ikut sokong bukan sebab fanatisme keluarga. Bukan ikut sebab majoriti komuniti. Tapi ikut sokong berdasarkan fakta & kebenaran.

Bukannya seorang yang rasis. Bukannya seorang yang terlalu bebas.

Bangsa Melayu perlu berhenti menyalahkan bangsa lain. Perlu berhenti bergantung kepada status quo bumiputera. Sebab selalu dimanjakanlah, bangsa Melayu jadi lemah & tak berdaya saing. Lihat sahaja bangsa Cina, mereka bangsa yang progresif. Bangsa yang tidak mudah mengalah.

Kalau takut orang Cina pijak kepala kita. Senang sahaja caranya nak lawan kembali. Jangan bagi mereka pijak kepala kita. Dengan cara bagaimanakah?

Contohi orang Cina. Sikap mereka. Strategi mereka. Kelebihan mereka. Kekurangan mereka.

Mantapkan diri biar setanding dengan orang Cina itu sendiri.

Sifirnya mudah, kalau nak orang hormat kita, jadikan diri kita ni berupaya untuk dihormati orang lain.

Bayangkanlah, takkanlah kita nak suruh ornag hormat kepada kita sedangkan kita ni "bodoh" perangainya?

Hehe.

Senyum.

#Tamat











No comments: