Followers

Tuesday, July 9, 2013

HousematesSalam alaik.

Baitul Imtiyaz.

Itulah nama rumah tuan empunya blog di Mesir. Baitul Imtiyaz ada 5 orang penghuni. Setiap orang, sebilik. Memang susah nak jumpa sekarang satu rumah ada 5 bilik. Kiranya kami ini kira special dan hebat lah. Bukan senang nak jumpa kan? Haha

Alkisahnya, bagaimanakah boleh berjumpa dengan housemates dan sepakat untuk tinggal bersama?

Actually, sebelum datang Mesir atau lebih awal sebelum datang orientasi dah merancang untuk tinggal bersama di Mesir. Siap buat group di Facebook lagi. Semangat bukan? Kiranya, memang dah ada perancangan yang rapi untuk hidup bersama di Mesir. Kalah Freemason.

Dulu, ahli Baitul Imtiyaz ada 6 orang. Syaufiq, Hanif, Hassan, Wan, Adiy & Shahir. Berjanji untuk tinggal serumah bersaMa 6 tahun sehingga habis belajar. Tapi apakan daya, Shahir bertukar angin ke China untuk mengambil Medik di sana. Di Universiti Xian Jiatong (entah betul ke tidak ejaannya).

Tinggal lah 5 orang sahaja meneruskan perjuangan di bumi Mesir.

Hanif

Hassan

Adiy

Wan

Syaufiq

Setiap orang perangainya berbeza. Ada sahaja karenah masing masing. Adatlah berselisih faham. Terpangkah sana sini. Tapi itulah. Nikmatnya berukhuwah kerana Allah. Eceh. Walaupun, tuan empunya blog sibuk dengan banyak hal sehingga banyak kali juga tiada berada di rumah. Tetapi, yang lain faham sahaja. Biasalah.

Mungkin sedar atau tidak, Baitul Imtiyaz ialah satu satunya rumah yang masih tidak berpecah ahlinya berpindah rumah berasingan. Kalau mahu pindah, pindah bersama. Berkat kesabaran, rumah 5 bilik yang memang tersangat sukar untuk dicari berjaya dicari walaupun terpaksa keluar daripada kawasan Salam. Ketika rakan rakan lain  di rumah lain sudah berpecah kerana mahukan bilik satu seorang. 

Kita datang bersama,
Kita pulang bersama.

Hampir 3 tahun bersama,
3 tahun lagi akan turut bersama.

InsyaAllah.

Makan makan sempena nak dekat bulan Ramadhan. Haha

Baitul Imtiyaz.

Walaupun nama agak skema dan sedikit kerek, tetapi ada apahal? Haha

2 comments:

Maryam Hanani Abdul Razak said...

amboi meriahnya makann:) masak sndiri ka?

Dr. Syaef said...

Masak sendiri lah :)