Followers

Wednesday, July 3, 2013

Sekilas tentang Kahwin




Salam Alaik.

Umur dah hampir nak 22 tahun. Besar dah anak Encik Ngaliman dan Puan Nor Hamiza ini rupanya. Tak sangka. Ish. Pejam celik nanti habis belajar sudah.Apabila dah habis belajar nanti, dah amsuk alam bekerja. Alam yang paling mencabar kerana disinilah nilai sebenar diri sendiri terpamer. Oh ya! Alam yang satu lagi, Alam Perkahwinan!

Kahwin.

Norma manusialah masa umur begini sudah mula terfikir untuk berpasangan. Untuk menyintai dan dicintai (geli aih bunyinya). Dan segala yang sewaktu dengannya. Ya, memang normal jika pernah terfikir hal hal kahwin ini pada usia yang sebegini. Darah panas la katakan. Dan sudah semestinya tidak terkecuali tuan empunya blog. Sebenarnya, memang selalu fikir pun. Huhu

Well, what's my opinion about marriage?

Sebagai anak sulung, banyak perkara yang perlu difikirkan sebelum melangsungkan perkahwinan. Banyak aspek. Banyak sudut. Banyak pihak. Senang cerita, banyak perkara yang perlu difikirkan semasak masaknya. 

Sebab itu, orang kata "anak sulung ini biasanya kahwin lambat, tapi apabila anak yang dah last last ini, senang je nanti nak minta kahwin".
( Kot la. Tiada bukti saintifik yang menyokong teori ini.)

Okay, apa contoh perkara yang banyak sangat perlu difikirkannya itu?

#1 Tanggungjawab.
#2 Persediaan rohani & mental
#3 Persediaan material
#4 Ibu bapa & adik beradik

and the list goes on..

Pernah cakap secara serius dengan ibu tentang perkara ini. Dan selepas sweet talk, rasanya banyak aspek yang lompong sana sini. Masih tak cukup sedia dan masa lagi untuk ke alam yang satu lagi. Eceh. Dan ada hikmah dan sebabnya mengapakah ibu kadang kadang against dengan pendapat dan kehendak kita.

"Orang lelaki ini yang kena menanggung. Bukan ditanggung"

Ya, itulah sebabnya apabila rasa nak kahwin, sentiasa recheck diri balik dan berpijak di bumi yang nyata. Ayat menanggung di atas itu bukanlah setakat terpakai hanya untuk menanggung secara materialistik sahaja, Tetapi kena juga bersedia untuk menanggung dosanya. Menanggung beban dan susahnya. Dan macam macam lagilah. Apabila fikir balik, rasa scary pulak. T.T

"Sudahkah bersedia untuk menanggung beban dosa isteri jika si suaminya tak pandai bimbing isteri?"

Apabila tanya  kepada diri balik, hati dok cakap

" Haih, susah juga gaya gini rupanya. Ingatkan apabila kahwin ini happy go lucky ja"

Hidup ini tak boleh berdasarkan  "saya suka awak" dan "awak suka saya" and we live happily ever after-aman bahagia selamanya. Tak semudah itu. Sangat tak mudah. Dan sangat bukan seperti jalan cerita dalam novel novel!

Kalau hanya bergantung kepada skop "saya suka awak" dan "awak suka saya", hai memang senanglah hidup camtu. Kalau setakat suka suka ini boleh bagi makan anak orang, memang dah kahwin dah! Haha.

Sebab itu, apabila sampai part kahwin ini, kadang kadang diri ini banyak berfikir. Fikir daripada pelbagai sudut sampai serabut. Sudut tanggungjawab, sudut nafkah dan macam macam lagi. Yelah, kita mestilah ingin perkahwinan ini kita tahan lama bukan macam biskut segera. Jadi, untuk perkahwinan yang bertahan lama dan diberkati, mestilah ada perancangan yang rapi dan strategik.

Dan secara peribadinya, sebelum kahwin kena capai beberapa target dan tahap sebelum boleh kahwin.

#1 Kumpul harta. Kalau tak banyak, sedikit pun kena ada. Biar nampak yang diri ini ada perancangan dan sumber untuk menanggung anak orang.

#2 Kenalah kuasai asas dalam menjadi hamba-Nya. Ilmu agama kena korek lagi bagi mantap. Sebab nak jadi nakhoda kapal yang bakal menentukan kapal itu belayar ke mana arahnya? Kalau nakhodanya mabuk laut, kena pukul ombaklah gayanya.

#3 Kena cuba dan mesti bantu adik adik dibawah. Ini sebagai bukti yang walaupun dah berkeluarga nanti, adik adik sedarah sedanging tak dilupakan. Sebagai pelindung utama adik adik selepas ibu & ayah.

#4 Kena memahami psikologi perempuan dengan lebih mendalam. Yang ini mungkin agak lawak, tetapi sebenarnya merupakan aspek penting yang lelaki selalu lupakan. Tak salahnya lelaki cuba memahami psikologi & kehendak kaum wanita kerana akhirnya pun masih benefit kepada perhubungan itu.

#5 Well. Sounds materialistic. Tapi kena cuba untuk beli rumah & kereta. Tak besar dan mahal tak apa. Asalkan ada. Sebab ini adalah keperluan asas di zaman sekarang. Haip, kena kumpul duit banyak banyak bermula daripada sekarang!

#6 Part paling penting, kena belajar menjadi lebih bertanggungjawab. LEBIH. 

Sebenarnya banyak lagi nak listkan tapi okay kot setakat itu. Itu yang majornya. Nampak permainannya disitu? Apabila dilihat kembali, banyak lagi nak kena capai dan kena kejar! Hai.

Apapun, jangan dilupakan paling utama sekali. Mohonlah kepada Allah agar dikurniakan jodoh yang baik. Itu yang paling penting. Tak cantik, tak lawa, tak apa! Yang penting saling melengkapi.

"Perbaiki diri sendiri dahulu. Jadikan diri sendiri sebagai yang terbaik. InsyaAllah yang terbaik akan menyusul tiba. Sebab orang yang baik adalah untuk orang yang baik"

Eceh.

Senyum

:)



No comments: